Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaMađarska: Fič dodelio...

Mađarska: Fič dodelio planiranim evroobveznicama MVM-a rejting „BBB“

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Agencija za kreditni rejting Fič (Fitch Ratings) navodi da je planiranim evroobveznicama najveće mađarske elektroenergetske i gasne kompanije MVM Zrt (BBB/stabilni izgledi) dodelila očekivani neobezbeđeni rejting u stranoj valuti „BBB(EXP)“.

Rejting obveznica je na istom nivou kao i MVM-ov dugoročna rejting izdavaoca u lokalnoj valuti (IDR), s obzirom da će će obveznice predstavljati direktne, bezuslovne i neobezbeđene obaveze MVM-a, navodi Fič.

Prihod od obveznica koristiće se za opšte korporativne svrhe. Dokumentacija o obveznicama uključuje negativni zalog, promenu kontrolne opcije, otkup po izboru emitenta iz poreskih razloga i unakrsno neizvršenje obaveza prema bilo kakvoj zaduženosti emitenta ili bilo koje od njegovih materijalnih podružnica sa pragom od 70 miliona evra.

Dodeljivanje konačne ocene zavisiće od toga da li su konačni dokumenti u skladu sa već primljenim informacijama, navodi Fič.

Ključni elementi rejtinga

Vodeća tržišna pozicija: MVM-ov poslovni profil ima koristi od njegove jake tržišne pozicije u Mađarskoj, koja obuhvata proizvodnju električne energije (64% tržišnog udela), uvoz gasa (preuzetnik u glavnom ugovoru o uvozu gasa), skladištenje gasa (65% tržišnog udela), električnu energiju prenos (100% tržišnog učešća), distribucija električne energije i gasa (27% i 48%, respektivno), kao i veleprodaja i maloprodaja električne energije i gasa kao glavna kompanija na tržištu.

MVM takođe ima koristi od procenjenog prosečnog udela regulisanog i kvazi-regulisanog EBITDA od 45% u periodu 2020-2023. Regulisana komponenta sadrži prenos električne energije i distribuciju električne energije i gasa, dok kvazi-regulisani doprinos pre svega dolazi iz skladištenja gasa i proizvodnje obnovljivih izvora.

Takođe, MVM je manje izložen rastućim troškovima CO2 i bolje je pozicioniran u energetskoj tranziciji od većine centralnoevropskih energetskih kompanija koje je ocenjivao Fič. To se pripisuje niskom udelu ugljenika u proizvodnom portfoliju od 3,9 GW, koju se zasniva na nuklearnoj proizvodnji (52% proizvodnog kapaciteta), prirodnom gasu i drugim resursima (19%) i obnovljivim izvorima (7%), dopunjenim ugljem, biomasom i otpadom (23%).

Karbonski otisak će se dalje smanjivati nakon planiranog postepenog ukidanja uglja do 2025. godine, zamenom elektrane na ugalj Matra kombinovanom gasnom elektranom, što će biti pozitivno za poslovni profil MVM-a.

Fić očekuje da bi nedavni skok cena energije mogao imati negativan uticaj na maloprodaju gasa i električne energije MVM-a ako kompanija ne bude u stanju da u potpunosti  reflektuje više cene robe u cenama za krajnje korisnike ili da ublaži uticaj u narednih 12-18 meseci. Ne očekuje se da će ovaj faktor uticati na rejting, ali niža profitabilnost i veće potrebe za obrtnim kapitalom mogu smanjiti prostor za rejting MVM-a, u zavisnosti od kretanja cena energije i regulisanih tarifa. Uticaj bi se mogao ublažiti povećanjem profitabilnosti nuklearne proizvodnje.

Fič napominje da strategija MVM-a predviđa širenje u Centralnoj Evropi, tako da bi do 2025. godine 25% EBITDA trebalo da bude generisano u inostranstvu. Međunarodno širenje poboljšalo bi geografsku diversifikaciju, ali takođe bi donelo rizike povezane sa izvršenjem i smanjenjem dobiti.

Krajem 2020. godine MVM je preuzeo Innogi Czech Republic, vodećeg češkog snabdevača prirodnim gasom i električnom energijom, što je bila prva velika međunarodna akvizicija kompanije.

Menadžment MVM-a cilja neto dug u odnosu na EBITDA (net-debt-to-EBITDA) do 2,5x u trenutnom poslovnom planu do 2025. godine, što je u skladu sa rejtingom „BBB“, napominje Fič. Plan je odobrila država kao jedini akcionar.

MVM je mađarska nacionalna energetska kompanija u stoprocentnom državnom vlasništvu. Ima strateški značaj za ekonomiju, konsoliduje najveći deo energetskog sektora zemlje i predstavlja vladino oruđe u sprovođenju energetske i klimatske politike.

MVM je u prošlosti imao značajnu podrške države, od kojih je najnovija injekcija kapitala u 2020. godini u ukupnom iznosu od 230 milijardi forinti (0,65 milijardi evra), uglavnom vezano za preuzimanje udela u kompaniji E.ON Mađarska, akviziciju distributera električne energije EMASZ i ulaganja u distribuciju. Državna podrška, posebno u 2020. godini, poboljšala je bilans stanja MVM-a, koji bi se inače znatno pogoršao da su akvizicije u potpunosti finansirane iz kredita.

Izvor: fitchratings.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 62 evra/MWh u aprilu

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u aprilu iznosila je 61,96 evra/MWh, što je za 5% manje u odnosu na prethodni mesec (65,08 evra/MWh u martu). Prosečna vršna cena na HUPX DAM iznosila je 51,18...

Mađarska i Grčka su globalni lideri u proizvodnji solarne energije

Mađarska ima treći najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u svetu, pokazuje godišnji izveštaj međunarodnog tink.tenka Ember. Prema uzveštaju, Čile je prošle godine imao najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji, od 19,9 odsto, slede Grčka sa 19 odsto...

Mađarska dodjeljuje subvencije za skladišta energije od 440 MW

Mađarska vlada namenila je 62 milijarde forinti (oko 158 miliona evra) za projekte skladištenja energije sa ciljem da olakša dalje korišćenje obnovljivih izvora energije. Mađarsko ministarstvo energetike objavilo je da je oko 50 projekata za skladištenje energije u mreži sa kumulativnim kapacitetom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!