Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Izdata dozvola...

Bugarska: Izdata dozvola za prenos gasa preko nove gasne veze sa Grčkom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarska Regulatorna komisija za energetiku i vodu (KEVR) izdala je licencu za prenos prirodnog gasa, sa uslovima za izgradnju energetskog objekta, operatoru nove gasne interkonekcije sa Grčkom ICGB. Licenca je izdata na 35 godina, prema odluci energetskog regulatora.

Time su utvrđeni uslovi za izgradnju energetskog objekta – gasni priključak IGB, kao i rok za izgradnju i puštanje u rad. 

U ICGB-u su, tokom otvorenog sastanka sa predstavnicima KEVR na kojem je razmatran zahtev za izdavanje licence, nagovestili da bi moglo doći do odlaganja radova na izgradnji, zbog sprečenosti dobavljača da na vreme isporuči ugovorene delove za interkonektor.

Međutim, očekuje se da će kompanija uspeti da ispoštuje navedeni rok – 1. jul 2022. godine za puštanje u komercijalni rad.

ICGB je takođe saopštio da izgradnja gasne veze Grčka – Bugarska napreduje dobrim tempom, pri čemu je završeno 96% radova na zavarivanju.

„Preko 145 kilometara trase od 182 kilometra je sada spremno i spušteno u rov“, saopštila je kompanija.

Dobijanje dozvole za prenos prirodnog gasa je obavezan korak pre pokretanja procedure za sertifikaciju kompanije kao nezavisnog operatora za prenos prirodnog gasa – procesa koji se završava odobrenjem nacionalnih energetskih regulatora Bugarske i Grčke i Evropske komisije, objasnio je ICGB.

Gasna interkonekcija vredna 220 miliona evra povezaće grčki sistem za prenos gasa u oblasti Komotini sa bugarskim gasnim sistemom na području Stare Zagore.

ICGB je važan element gasne mreže Bugarske – preko njega će zemlja dobijati pune ugovorene količine prirodnog gasa iz Azerbejdžana. Trenutno Bugarska dobija samo trećinu preko postojeće trase Kulata – Sidirokastro. Cena gasa iz Azerbejdžana je nekoliko puta niža od cene koju nudi Gazprom Eksport.

Projektovani kapacitet gasovoda je do 3 milijarde kubnih metara godišnje u pravcu od Grčke ka Bugarskoj. U zavisnosti od interesovanja i kapaciteta susednih sistema za prenos gasa, kapacitet gasovoda se može povećati do 5 milijardi kubnih metara godišnje, čime se omogućava fizički reverzibilni tok iz Bugarske u Grčku uz instalaciju dodatne kompresorske stanice.

Izvor: investor.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: ICGB je pokrenuo obavezujuću fazu za proširenje kapaciteta gasovoda Grčka-Bugarska

Operator gasovoda između Grčke Bugarske, ICGB, pokrenuo je obavezujuću fazu tržišnog testiranja za proširenje kapaciteta gasovoda sa 3 na 5 milijardi kubnih metara godišnje. U saradnji sa operatorima sistema za prenos prirodnog gasa, ICGB je objavio obaveštenja za obavezujuću fazu...

Grčka: PPC ostvario neto profit od 86 miliona evra u prvom kvartalu

Grčka elektroprivreda PPC zabeležila je neto profit od 86 miliona evra u prvom kvartalu, u odnosu na 51 milion evra u istom periodu 2023. Godine. Kompanija je u istom period zabeležila EBITDA od 459 miliona evra, što je povećanje od...

Bugarska: Bulgartransgaz izabrao izvođače radova za proširenje Vertikalnog gasnog koridora

Bugarski operator sistema za prenos gasa Bulgartransgaz uspešno je završio najvažniju javnu nabavku u vezi sa implementacijom projekta Vertikalnog gasnog koridora, saopštila je kompanija. Ova nabavka obuhvata prostorno planiranje, investiciono projektovanje, nabavku neophodnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!