Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeJotinger: Gadafi je...

Jotinger: Gadafi je izgubio kontrolu nad naftnim nalazištima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Muamer el Gadafi je izgubio kontrolu nad većim delom gasnih i naftnih rezervi i njima sada upravljaju lokalna plemena – izjavio je evrokomesar za energetiku Ginter Jotinger.

On je dodao da su u nekim delovima zemlje kontrolu nad naftom i gasom preuzele i vođe privremenih lokalnih administracija, koje su ustanovljene u toj zemlji usled nemira.

Direktor libijske Nacionalne naftne korporacije Šukri Ganem je odbacio tvrdnje Jotingera. Prema njegovim rečima, sva naftna i gasna nalazišta, rafinerije, terminali i instalacije su dobro zaštićeni i bezbedni. Prema njegovim rečima, eksploatacija nafte u Libiji je smanjena za 50% zbog evakuacije stranih radnika. Na terminalu u Bregi, kao i na drugim terminalima, tankeri se normalno pune naftom, dodao je Ganem.

Nemiri u Libiji ozbiljno su uzdrmali svetska tržišta nafte, iz straha da se nemiri ne prošire i u drugim zemljama-članicama OPEK-a u regionu. AP je upozorio da bi to izazvalo ozbiljni manjak nafte i gasa i do povećanja cena i do blokiranja oporavka od svetske ekonomske krize.

AP obaveštava da je terminal Tobruk, u istočnom delu Libije obnovio rad, ali sa smanjenim kapacitetom. Međunarodna agencija za energetiku (MAE) tvrdi da je proizvodnja u Libiji smanjena za preko 70%, ili za više do miliona barela dnevno.

– U slučaju smanjenja isporuka libijske nafte kao najadekvatnija zamena za nju sa logističkog aspekta može biti isporuka ruskog tipa nafte Urals i nafta iz Severnog mora – kaže se u analizama Međunarodne agencije za energiju (MAE), prenosi ruska novinska agencija Interfaks.

– Kvalitet libijske nafte je najsličniji nafti iz Kaspijskog regiona, Alžira, Severnog mora i zapadne Afrike – podseća MAE.

U izveštaju MAE se još kaže da su trenutno sve velike naftne kompanije, koje su pokrivale vađenje nafte sa 72%, smanjile isporuke ili u potpunosti napustile eksploataciju. Sudbina naftnog nalazišta koje je razvila libijska National Oil Corporation (NOC) je neizvesna. U međuvremenu Saudijska Arabija je saopštila da će povećati isporuke na mediteranskim tržištima, koja su najviše pogođena od smanjenja proizvodnje nafte u Libiji.

Izveštaj o izvozu libijske nafte iz 2010. godine govori da je ta zemlja danonoćno vadila oko 1,2 miliona barela. Ta nafta je najčešće bila usmerena ka Evropi, a od tih količina čak 30% je išlo za Italiju. Značajne količine bile su prodavane i Francuskoj, Nemačkoj, Španiji.

Izvor Energyobserver.com 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Uspešno testiranje 15-minutne dodele kapaciteta na HR-SI i HR-HU granici

Nominovani operatori tržišta električne energije (NEMO) i operatori prenosnih sistema (TSO) uključeni u evropsko jedinstveno unutardnevno povezivanje (SIDC) potvrdili su uspešan završetak testiranja za pokretanje 15-minutne tržišne dodele kapaciteta na hrvatskoj, slovenačkoj i mađarskoj granici, saopštio je CROPX. Očekivani datum...

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!