Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeOlakšice za eksploataciju...

Olakšice za eksploataciju teške sirove nafte u Rusiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Ruski Ministar prirodnih resursa Juri Trutnjev izjavio je da Vlada Rusije treba da podrži razvoj ležišta teške sirove nafte poreskim olakšicama.

“Po pitanju ležišta teške sirove nafte, potpuno se slažemo sa svim predlozima koje je izneo Tatnjeft. Radićemo zajedno kako bi postigli diferencijaciju poreskih stopa za razvoj ležišta teške nafte“, rekao je Trutnjev na sastanku u Tatarstanu, sedištu naftne kompanije Tatnjeft (Tatnjeftove rezerve sastoje se uglavnom od nafte sa visokim sadržajem sumpura).

Trutnjev je rekao da će laka nafta jednog dana nestati, ne samo u Tatarstanu već i u celoj Rusiji i da će kompanije morati da „buše dublje, da rade sa teškim naftama i da nauče da razvijaju depozite“. “To je skupo i trebalo bi da vodi ka promenama poreskog opterećenja, zato što je postojeći poreski sistem namenjen pre svega visoko profitnoj proizvodnji nafte iz velikih ležišta sa kvalitetnom naftom“, rekao je Tatnjev.

„Sa smanjenjem tih rezervi, jasno je da takve marže u proizvodnji nafte ne mogu da se održe. Moraćemo da investiramo i da trošimo više. Sigurno je bolje vaditi naftu sa manjim porezima nego ne proizvoditi naftu uopšte. Tu se radi o bruto domaćem proizvodu, radnim mestima, platama, radi se o ruskoj privredi“.

Tatnjeft je pripremio tehničke i ekonomske studije izvodivosti za 50 ležišta teške sirove nafte koji sadrže ukupne rezerve od 200 miliona tona i zatražio je od Vlade da podrži njihov razvoj, zato što je proizvodnja teške nafte skuplja od proizvodnje lake nafte.

U Republici Tatarstan postoji 450 registriranih ležišta teške sirove nafte sa ukupnim procenjenim rezervama od 7 milijardi tona. Tatnjeft trenutno razvija dva takva ležišta-javlja RIA Novosti.

Izvor Energyobserver.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!