Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaEvropa: Cene gasa...

Evropa: Cene gasa i struje osetno porasle u drugoj nedelji oktobra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Cene na evropskom tržištu električne energije porasle su u drugoj nedelji oktobra. Cene su u pojedinim intervalima dostigle nivoe iznad 200 evra/MWh, što je bio slučaj i 16. oktobra. Rast je bio podržan višim cenama gasa i dozvola za CO2 koje su zabeležile najviše nivoe od avgusta. Povećana potražnja i manja proizvodnja solarne energije takođe su doveli do rasta cena, dok je energija vetra pomogla da cene padnu u nekim danima, prema podacima AleaSoft Forecasting.

U drugoj nedelji oktobra, proizvodnja solarne energije smanjena je u odnosu na prethodnu nedelju na glavnim evropskim tržištima električne energije. Najveći pad od 23% registrovan je u Portugalu. Na ostalim tržištima pad proizvodnje solarne energije kretao se od 19% u Nemačkoj do 8% u Italiji.

Uprkos nedeljnom padu proizvodnje solarne energije, kada se uporedi proizvodnja solarne fotonaponske energije u prvoj polovini oktobra sa istim periodom prethodnih godina, od 2019. godine rekordi su oboreni na svim analiziranim tržištima.

Tokom prve polovine oktobra 2023. godine, najveća proizvodnja solarne energije od 2,04 TWh, registrovana je na nemačkom tržištu, što predstavlja povećanje od 5,4% u odnosu na isti period 2022, odnosno ya 62% u odnosu na 2019. Godinu. 

U Španiji solarna proizvodnja energije za prvih petnaest dana u oktobru 2023. godine iznosila je 1,61 TWh, što je povećanje od 37%, odnosno 286% u odnosu na isti period 2022. i 2019. godine. Najmanja proizvodnja – 160 GWh – registrovana je u Portugalu, ali to i dalje predstavlja povećanje od 33% u odnosu na 2022. i 228% u odnosu na 2019. godinu.

Za drugu nedelju oktobra očekuje se pad proizvodnje solarne energije na analiziranim tržištima.

Proizvodnja energije vetra porasla je u odnosu na prethodnu nedelju na većini evropskih tržišta. Najveći rast, od 51 odsto, zabeležen je u Francuskoj, gde je 13. oktobraproiyvodnja vetradostigla 261 GWh, što je najveća vrednost zabeležena od početka avgusta.

Na ostalim tržištima rast se kretao od 8,6% u Nemačkoj do 43% u Italiji. Izuzetak su bile Španija i Portugal, gde je ukupna proizvodnja energije vetra pala za 12 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Za treću nedelju oktobra prognozira se porast proizvodnje energije vetra na svim analiziranim tržištima, osim u Nemačkoj.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...

Evropa: Cene struje su progresivno porasle u 48. nedelji

Tokom nedelje od 27. novembra dnevne cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije progresivno su rasle. Najviše cene zabeležene su u četvrtak, 30. novembra. Na iberijskom tržištu cene su u proseku bile više nego prethodne nedelje. Najveći rast zabeležilo je...

Crna Gora: Višak električne energije dostići će 800 GWh u 2023.

Prema Energetskom bilansu, proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u 2023. godini premašiće potrošnju za 800 GWh. Očekuje se da će izvoz električne energije dostići četiri odsto BDP-a. Za  narednu godinu planiran višak od oko 500 GWh jer se očekuje prosečna hidrološka godina,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!