Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaEvropa: Cene struje...

Evropa: Cene struje kretale su se od 9,25 do 145,3 evra/MWh u drugoj nedelji oktobra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Tokom druge nedelje oktobra veleprodajne cene električne energije na evropskim porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći procentualni rast cena od 70% zabeležen je na berzi Nord Pool, dok je najmanji rast od 1,7 odsto zabeležen u Holandiji. Na ostalim tržištima cene su porasle između 5% na EPEX SPOT tržištu u Nemačkoj i za 20% na IPEX tržištu Italije, prema AleaSoft Forecasting-u.

Prosečne nedeljne cene bile su ispod 95 evra/MWh na većini evropskih tržišta električne energije. Izuzetak su bile špansko, italijansko i portugalsko tržište. Italijansko tržište dostiglo je najviši prosek -145,3 evra/MWh. Najniža prosečna cena od 9,25 evra/MWh, postignuta je na nordijskom tržištu. Na ostalim analiziranim tržištima cene su se kretale od 77,92 evra/MWh na nemačkom tržištu do 90,55 evra/MWh na N2EX tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

U drugoj nedelji oktobra zabeležene su negativne cene po satu na nemačkom, belgijskom, britanskom, holandskom i nordijskom tržištu, pod uticajem visoke proizvodnje vetra. Najniža cena sata, ‑7,1 evra/MWh, postignuta je na holandskom tržištu 15. oktobra od 14 do 15 časova.

U drugoj nedelji oktobra, na većini evropskih tržišta takođe su registrovane cene po satu od preko 200 evra/MWh. Tako je bilo i 16. oktobra na svim analiziranim tržištima, osim na portugalskom i nordijskom tržištu. Tog dana najviše cene registrovane su od 19 do 20 časova po srednjeevropskom vremenu.

Na nemačkom, belgijskom, francuskom, italijanskom i holandskom tržištu dostignuta je cena od 240 evra/MWh. U slučaju francuskog i italijanskog tržišta, cena je bila najviša od 24. avgusta. Na španskom tržištu je 16. oktobra od 19 do 20 časova po srednjeevropskom vremenu dostignuta cena po satu od 220 evra/MWh, što je najviša cena od kraja januara. Istog dana i sata, britansko tržište je takođe dostiglo najvišu cenu sata od januara, na 241,19 funti/MWh.

Tokom druge nedelje oktobra, rast cene gasa i prava na emisiju CO2, povećanje tražnje na većini tržišta i pad proizvodnje solarne energije doveli su do povećanja cena na evropskim tržištima električne energije.

U trećoj nedelji oktobra očekuje se dalji rast cena na većini glavnih evropskih tržišta električne energije, pod uticajem pada proizvodnje solarne energije i povećanja potražnje na većini tržišta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Proizvodnja električne energije dostigla 3,15 TWh u septembru

Proizvodnja električne energije u Bugarskoj u septembru 2023. smanjena je za 4% u odnosu na avgust, na 3.149 GWh, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku. U istom periodu potrošnja električne energije smanjena je za 11%, na 2.306 GWh. Potrošnja...

Hrvatska: Rekordan volumen na dan unapred tržištu – 41.606,9 MWh

Na aukciji održanoj 30. novembra 2023. godine na hrvatskom dan unapred tržištu za isporuku električne energije 1. decembra, ostvaren je ukupan volumen trgovine električnom energijom u iznosu od 41.606,9 MWh, saopštio je CROPEX. Najveći satni volumen ostvaren je u 6....

Srbija: EPS je tempirana bomba srpskih javnih finansija

U Srbiji krčag ide na vodu dok se ne razbije. Elektroprivreda Srbije se u prethodnoj deceniji iz godine u godinu urušavala, dok u decembru 2021. nije došlo do kolapsa proizvodnje. Od tog trenutka sprovedene su hitne i bolne mere...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!