Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: Zeleno...

Crna Gora: Zeleno svetlo za nove solarne elektrane 

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Još četiri kompanije dobile su zeleno svjetlo za gradnju solarnih elektrana, a novi energetski objekti nići će u Nikšiću i Tuzima.

Investitorima su izdati i urbanističko-tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Vlade.

Kompanija Qair Montenegro iz Podgorice planira izgradnju solarne elektrane na lokaciji Rudine u Nikšiću.

Objekat će se graditi na više katastarskih parcela, a prema dostavljenoj studiji mjerenja sunčevog zračenja, na lokaciji postoji potencijal za izgradnju fotonaponske elektrane do 50 MWp.

Green Energy Provider, takođe iz Podgorice, gradiće elektranu u nikšićkim naseljima Muževice i Krstac. Ukupna površina lokacije je oko 108 hektara, a prema dostavljenom Elaboratu o potencijalu sunčevog zračenja koji je izradio Liming Project iz Podgorica, ukupna instalisana snaga solarnog sistema iznosi 100 MWp, odnosno 80 MW vršne snage.

I treća solarna elektrana biće izgrađena u Nikšiću, a investitor je podgorička kompanija Green Energy Investment. Ovaj energetski objekat gradiće se u naselju Šipčano II, a ukupna površina lokacije je cca 228 hektara.

Prema elaboratu koji je izradio podgorički Liming Project, instalirana snaga planirane elektrane je 195 MWp, a vršna snaga 160 MW.

Četvrta solarna elektrana gradiće se u Tuzima, a iza ovog projekta stoji kompanija Phyllon. Predviđeno je da elektrana bude izgrađena u naselju Dinoša, a solarni paneli će se prostirati na oko 15,5 hektara. Prema sprovedenim analizama, elekrana će biti ukupne instalisane aktivne snage 10 MW.

Koncept predviđa rješenja sa 3 centralna invertora sa integrisanim SN postrojenjima nominalne snage 2×3,437 MVA i 1×3,126 MVA (ukupno 10 MVA).

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!