Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Prve...

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju već održale prve aukcije, prema procjenama EBRD, u Crnoj Gori ovaj mehanizam koji služi, prije svega, za privlačenje privatne investicije u ovaj sektor i povećanje učešće obnovljivih izvora u svom energetskom miksu, može se očekivati tek 2025. godine.

Još toliko vremena je, naime, potrebno da se pripremi i usvoji Zakon o obnovljivim izvorima energije koji predstavlja preduslov za započinjanje aktivnosti na sprovođenju aukcija.

– Uz pomoć konsultantskog tima angažovanog od strane EBRD realizuju se aktivnosti na izradi Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora čiji je konačni cilj usklađivanje našeg regulatornog okvira sa novom Direktivom (EU) 2018/2001. o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora – rekli su Vijestima iz Ministarstva energetike u čijem je resoru izrada ovog zakona.

– Konsultanti EBRD-a podržali su Vladu u pripremi novog zakona o obnovljivoj energiji koji će pomoći u postavljanju regulatornog okvira za održavanje aukcija. Nacrt zakona treba da završi nova Vlada – kaže Remon Zakaria, izvršni direktor EBRD u Crnoj Gori.

Aukcije za obnovljive izvore energije su postupci putem kojih se određene količine električne energije iz obnovljivih izvora, na primjer, solarna, vjetroelektrična ili hidroelektrična energija, prodaju ili dodeljuju zainteresovanim investitorima ili proizvođačima energije. Ovaj model se često koristi u cilju podrške razvoju obnovljivih izvora energije, postizanja energetskih ciljeva i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte

Upravo će u odredbama Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora biti postavljena osnova za započinjanje aktivnosti na sprovođenju akcija, dodaju iz Ministarstva.

– Intenzivno se radi na materijalu i možemo istaći da je pripremljen Nacrt zakona i u toku je proces davanja sugestija i komentara članova Radne grupe na Nacrt zakona. Planirano je da se uskoro održi sastanak predstavnika Ministarstva energetike i rudarstva i konsultantskog tima na kojem bi se diskutovala određena zakonska rješenja, kako bi se moglo pristupiti izradi finalnog Nacrta zakona. Očekujemo da se tokom 2024. utvrdi konačan predlog zakona koji bi se uputio Vladi – objašnjavaju u Ministarstvu energetike dinamiku rada na ovom zakonu.

U EBRD ističu da se reforme u ovom segmentu tržišta dešavaju se različitim tempom u različitim zemljama u zavisnosti od regulatornih karakteristika i relevantnih složenosti.

– Veoma smo zadovoljni što smo započeli rad na ovoj temi u Crnoj Gori i što smo tako blizu finalizacije prve faze zadatka koja treba da postavi osnovu za naknadnu implementaciju procesa konkurentnog nadmetanja u Crnoj Gori.

EBRD je, kažu, u potpunosti posvećen radu sa novom Vladom Crne Gore, na ovom projektu i šire, i već se angažovala sa novoformiranim Ministarstvom energetike kako bi se unaprijedio posao koji je do sada preduzet u okviru ovog zadatka.

– Nadamo se da ćemo do 2025. videti prvu aukciju za OIE u Crnoj Gori – ističe Remon Zakaria.

Proces aukcija za obnovljive izvore energije obično funkcioniše tako što se najprije definišu kapaciteti, odnosno, Vlada ili regulatorni organ određuje određeni kapacitet obnovljive energije koji će biti dostupan putem aukcija. To može uključivati određenu količinu energije koja se očekuje da će biti proizvedena ili instalirana.

Zatim se postavljaju uslovi aukcije, uključujući cijenu po jedinici električne energije, rokovi izgradnje, tehnički zahtjevi.

Zainteresovani proizvođači energije učestvuju u aukciji podnoseći ponude koje obuhvataju cijenu i druge relevantne parametre. Ovo može uključivati i kapacitet elektrane, planove za izgradnju, i druge informacije.

Nakon završetka aukcije, ugovori se dodeljuju dobitnicima aukcije. To znači da će proizvođači energije koji su ponudili najkonkurentnije uslove dobiti pravo na proizvodnju i prodaju električne energije iz obnovljivih izvora i oni su potom odgovorni za izgradnju i puštanje u rad projekta obnovljive energije u skladu sa uslovima ugovora.

Aukcije se često koriste kako bi se postigla konkurencija među proizvođačima energije, smanjili troškovi proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i obezbedila efikasna alokacija resursa. Ovaj pristup je često deo šire strategije energetske tranzicije i smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva.

Primera radi, prva aukcija u Albaniji dala je najnižu cijenu solarne energije na Zapadnom Balkanu (2.489 evrocenti po kilovat satu). U Srbiji najniže ponuđene cijene za energiju vjetra bile su 64,48 eura/MWh i 88,65 eura/MWh za solarnu energiju, prenosi Ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: ČEZ Grupa postaje EVRYO Grupa

ČEZ Grupa u Rumuniji najavila je proces rebrendiranja putem kojeg će promeniti ime u EVRYIO Grupu. Novi identitet „ističe posvećenost grupe zelenoj budućnosti i stavlja dobrobit ljudi, zajednica i cele planete u centar svih aktivnosti", saopštila je kompanija. U Rumuniji smo...

Crna Gora: Profit Rudnika uglja Pljevlja dostigao 15 miliona evra u 2023.

Rudnik uglja Pljevlja ostvario je prošle godine neto profit od 15,2 miliona evra, što je za 5,8 miliona evra više ne u 2022. godini. Ukupna neraspoređena dobit na kraju prošle godine iznosi 41,2 miliona evra, navedeno je u finansijskim izvještajima...

Crna Gora: Neto profit EPCG u 2023. godini 52,4 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je u 2023. godini neto profit od 52,4 miliona evra. Iz EPCG je saopšteno da je dobit pre oporezivanja iznosila 65,9 miliona evra, odnosno 13,4 miliona je plaćen porez na dobit.
Supported byspot_img
error: Content is protected !!