Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Ministarstvo...

Crna Gora: Ministarstvo ekonomije – svi moramo biti energetski efikasniji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarstvo ekonomije pripremilo je Nacrt zakona o efikasnom korišćenju energije kojim bi trebalo da budu uređeni odnosi u oblasti efikasnog korišćenja energije u sektorima finalne potrošnje, kao i obaveze za donošenje programa i planova za poboljšanje energetske efikasnosti (EE) na nacionalnom, lokalnom i nivou potrošača.

Taj zakon bi, prema programu rada Vlade, trebalo da bude usvojen u trećem kvartalu ove godine, a svi zainteresovani primjedbe i sugestije na Nacrt mogu dostaviti Ministarstvu najkasnije do 6. septembra.

Prioritet

Unapređenje energetske efikasnosti jedan je od glavnih strateških ciljeva nacionalne energetske politike iskazane u strategijama razvoja energetike i energetske efikasnosti, kao i akcionim planovima za njihovu realizaciju koje je usvojila Vlada.

U obrazloženju za donošenje novog zakona navodi se da je energetska efikasnost u Crnoj Gori na niskom nivou i da je njeno unapređenje od interesa za državu sa političkog i ekonomskog gledišta, a naročito u odnosu na uravnoteženje spoljno-trgovinskog bilansa.

Planiranje EE

vjetrenjace 300×200 Ministarstvo ekonomije: Svi moramo biti energetski efikasnijiU Nacrtu se navodi da su osnovni dokumenti energetske efikasnosti Strategija razvoja energetike, Akcioni plan energetske efikasnosti, godišnji operativni plan poboljšanja energetske efikasnosti, kao i programi i planovi poboljšanja energetske efikasnosti jedinica lokalne samouprave, velikih potrošača, snabdjevača energijom i distributera energenata.

Povećanje energetske efikasnosti obaveza je svih državnih i lokalnih organa koji moraju, u skladu sa mogućnostima i ovlašćenjima dati svoj doprinos. Zbog toga se obaveza donošenja planova i programa ustanovljava i na lokalnom nivou.

U proizvodnom sektoru, sektoru trgovine i usluga obavezu planiranja i sprovođenja mjera energetske efikasnosti imaju veliki potrošači. Takođe, snabdjevači energije i distributeri energenata imaju obavezu da vode računa o energetskoj efikasnosti svojih krajnjih kupaca i da planiraju i sprovode određene mjere za njeno povećanje.

Mjere EE

Nacrtom zakona ustanovljen je kompleksan sistem mjera energetske efikasnosti koji obuhvata uspostavljanje i primjenu kriterijuma EE u odnosu na nabavku robe i usluga, upravljanje energijom, upoznavanje zaposlenih sa mjerama EE, uspostavljanje informacionih sistema energetske efikasnosti i dostavljanje podataka.

Ovaj sistem obuhvata i mjerenje potrošne energije, sprovođenje energetskih pregleda zgrada i pripadajućih sistema za grijanje i sistema za klimatizaciju, sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada i drugo.

Posebna pažnja je posvećena uspostavljanju pravnog okvira za uvođenje minimalnih zahtjeva energetske efikasnosti zgrada.

Sertifikovanje

Nacrtom je propisano i sertifikovanje zgrada, koje podrazumijeva izdavanje sertifikata o energetskim karakteristikama zgrade, odnosno dokumenta koji ukazuje na potrošnju energije u zgradi u odnosu na to kakav je kvalitet zgrade sa stanovišta komfora, potrošnje energije i budućih troškova po pitanju energije, a što može uticati i na cijenu nekretnine na tržištu.

Sertifikovanje energetskih karakteristika zgrada takođe predstavlja mehanizam provjere u kojoj mjeri određena zgrada ispunjava propisane minimalne zahtjeve po pitanju energetske efikasnosti.
Oznaka i za proizvode

Nacrtom je propisano i označavanje energetske efikasnosti proizvoda, a tim odredbama kaže se da proizvodi koji utiču na potrošnju energije mogu biti stavljeni na tržište samo ako sadrže oznake koje potvrđuju da ispunjavaju uslove u pogledu zaštite životne sredine i pružaju tačnu informaciju o energetskoj potrošnji krajnjim kupcima.

Najvažniju ulogu u procesu označavanja proizvoda koji utiču na potrošnju energije imaju njihovi proizvođači, dobavljači i distributeri kojima moraju da odgovore Zakonom propisanim obavezama, prilikom stavljanja ovih proizvoda na tržište i njihovog oglašavanja.

Izvor Pobjeda

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!