Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: Moguća zabrana...

BiH: Moguća zabrana izvoza struje iz BiH u EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

BiH još nije uradila ništa iako je u januaru ove godine dobila rok od dva mjeseca da ispuni dio obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, pa je samo pitanje vremena kada će biti kažnjena zbog neispunjavanja obaveza.

Zbog problema u kojima se nalazi i prijetnji da će biti isključena iz članstva u Energetskoj zajednici, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u četvrtak će posjetiti sjedište Energetske zajednice u Beču i razgovarati s Janezom Kopačem, direktorom ove zajednice, koja okuplja sve zemlje članice EU i većinu zemalja potencijalnih kandidata za EU.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrđeno je da će Šarović otputovati u Beč, a nezvanično se saznaje da će ministar pokušati da, iako BiH ne ispunjava svoje obaveze, produži ugovor o članstvu do 2020. godine i dati čvrste garancije da će BiH krenuti putem ispunjavanja preuzetih obaveza.

Podsjeća se, da pristupanjem članstvu Energetske zajednice, BiH se obavezala da će ispuniti preuzete obaveze, između ostalih, urediti tržište gasa i električne energije u BiH.

Pored „izbacivanja“ iz članstva u Energetskoj zajednici, što je već najavljeno, najgora bi ipak mogla biti zabrana izvoza električne energije iz BiH u zemlje EU.

„Trenutno ima nekoliko procesa koji su protiv BiH pokrenuti zbog neispunjavanja obaveza. Jedna od mogućnosti je i prijetnja zabranom izvoza električne energije iz BiH i druge radikalne mjere. To su najvažnija pitanja koja se moraju rješavati“, potvrdio je Mirza Kušljagić, predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH.

On je naglasio da ne vjeruje da će BiH biti isključena iz članstva u Energetskoj zajednici, ali da je ipak alarmantno to što BiH ne ispunjava svoje obaveze i što je od svih članica najgora po tom pitanju.

Zbog prijetnji isključivanjem i sankcijama protiv BiH koje bi se sasvim sigurno odrazile na ekonomsku sliku BiH, krajem septembra biće održana i tematska sjednica Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma BiH i Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH.

U RS smatraju da ugovorom nije predviđeno donošenje krovnog zakona o gasu na nivou BiH, dok sa druge strane u FBiH tvrde da je to obaveza, kao i uspostavljanje jednog operatera i regulatora za gas.

Nedavno je RS izmijenila Zakon o gasu i uskladila ga sa direktivama EU, dok FBiH još nema takav zakon i, kako se nezvanično saznaje, čeka rasplet situacije u vezi sa članstvom i uslovima Energetske zajednice.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!