Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: Moguća zabrana...

BiH: Moguća zabrana izvoza struje iz BiH u EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

BiH još nije uradila ništa iako je u januaru ove godine dobila rok od dva mjeseca da ispuni dio obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, pa je samo pitanje vremena kada će biti kažnjena zbog neispunjavanja obaveza.

Zbog problema u kojima se nalazi i prijetnji da će biti isključena iz članstva u Energetskoj zajednici, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u četvrtak će posjetiti sjedište Energetske zajednice u Beču i razgovarati s Janezom Kopačem, direktorom ove zajednice, koja okuplja sve zemlje članice EU i većinu zemalja potencijalnih kandidata za EU.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrđeno je da će Šarović otputovati u Beč, a nezvanično se saznaje da će ministar pokušati da, iako BiH ne ispunjava svoje obaveze, produži ugovor o članstvu do 2020. godine i dati čvrste garancije da će BiH krenuti putem ispunjavanja preuzetih obaveza.

Podsjeća se, da pristupanjem članstvu Energetske zajednice, BiH se obavezala da će ispuniti preuzete obaveze, između ostalih, urediti tržište gasa i električne energije u BiH.

Pored „izbacivanja“ iz članstva u Energetskoj zajednici, što je već najavljeno, najgora bi ipak mogla biti zabrana izvoza električne energije iz BiH u zemlje EU.

„Trenutno ima nekoliko procesa koji su protiv BiH pokrenuti zbog neispunjavanja obaveza. Jedna od mogućnosti je i prijetnja zabranom izvoza električne energije iz BiH i druge radikalne mjere. To su najvažnija pitanja koja se moraju rješavati“, potvrdio je Mirza Kušljagić, predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH.

On je naglasio da ne vjeruje da će BiH biti isključena iz članstva u Energetskoj zajednici, ali da je ipak alarmantno to što BiH ne ispunjava svoje obaveze i što je od svih članica najgora po tom pitanju.

Zbog prijetnji isključivanjem i sankcijama protiv BiH koje bi se sasvim sigurno odrazile na ekonomsku sliku BiH, krajem septembra biće održana i tematska sjednica Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma BiH i Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamenta BiH.

U RS smatraju da ugovorom nije predviđeno donošenje krovnog zakona o gasu na nivou BiH, dok sa druge strane u FBiH tvrde da je to obaveza, kao i uspostavljanje jednog operatera i regulatora za gas.

Nedavno je RS izmijenila Zakon o gasu i uskladila ga sa direktivama EU, dok FBiH još nema takav zakon i, kako se nezvanično saznaje, čeka rasplet situacije u vezi sa članstvom i uslovima Energetske zajednice.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!