Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeZnačaj "Južnog toka"...

Značaj “Južnog toka” za Srbiju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Potrošnja prirodnog gasa u Evropi neprestano raste, a time raste i potreba za ovim energentom. Godišnje se potroši oko 500 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a procenjuje se da će do 2030. godine potrebe Evrope narasti i do 800 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Energetska stabilnost, generalno, zavisi od postojanja infrastrukturnih energetskih objekata, jer oni obezbeđuju stabilnost snabdevanja, te je izgradnja novih gasovoda ne samo potreba već nužnost. Nekoliko energetskih infrastrukutrnih objekata je u planu, neki se već i grade, a jedan od projekata koji bi trebalo da doprinese stabilnosti snabdevanja Evrope prirodnim gasom je i izgradnja gasovoda “Južni tok”. Planirano je da ovaj tranzitno-magistralni gasovodni sistem polazi od obale Crnog mora u Rusiji, preko Bugarske stigne do Srbije, odakle se planira dalja izgradnja prema Zapadnoj Evropi, a u ovaj projekat uključeno je nekoliko država.

Gasovod “Južni tok” značajan je energetski infrastrukturni objekat i, naravno, značajna investicija. Iako je ukupnu vrednost izgradnje “Južnog toka” teško proceniti, očekuje se da bi vrednsot investicije mogla biti oko 25 milijardi evra, što jeste veliki novac. Ipak, pošto je rizik ostajanja bez energenata mnogo skuplji, treba očekivati da će novac biti obezbeđen.

Kako je ranije izjavio generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović, realizacija projekta teče po planiranoj dinamici, a studija izvodljivosti za Srbiju, koja je rađena sa stručnjacima “Gasproma”, je gotova. Da će gasovod “Južni tok” biti građen nedavno je izjavio i predsednik Upravnog odbora “Gasproma” Aleksej Miler, koji je rekao da će ova kompanija ove godine početi istražne radove na polaganju podovodne deonice gasovoda “Južni tok”, a iz kompanije je ukazano i da se neće odustati od izgradnje ovog projekta.

Izgradnja gasovoda “Južni tok” za Srbiju je veoma značajna. Naime, planirano je da trasa ovog gasovoda kroz Srbiju bude duga oko 470 kilometara, da trasa ide preko Zaječara, što je s tehničkog i finansijskog aspekta najekonomičnije, uz kapacitet u našoj zemlji od oko 40 milijardi kubnih metara gasa, dok je ukupan kapacitet gasovoda “Južni tok” oko 63 milijarde kubika prirodnog gasa. U toku je razrada trase, početak izgradnje može se očekivati krajem 2012. godine, dok bi početak transporta gasa trebalo očekivati 2015. godine.

Izgradnja gasovoda “Južnog tok” višestruko je važna za Srbiju i gasnu privredu naše zemlje. Osim što će snabdevanje tržišta naše zemlje, koja se sada gasom iz Rusije snabdeva samo iz jednog pravca, preko Mađarske, biti povećano i stabilno, pozitivno će se uticati na položaj Srbija na energetskoj mapi Evrope, jer se već razgovara o diverzifikaciji ka okolnim zemljama. Takođe, učešće Srbije u realizaciji ovog projekta pozitivno će uticati i na privredu zemlje, jer se očekuje da će na tom poslu biti angažovane i firme iz Srbije, a zahvaljujući prolasku gasovoda kroz teritoriju Srbije ostvarivaće se i značajni prihodi po osnovu tranzita gasa. Budući da se u Srbiji planira izgradnja novih skladišta gasa, značaj ulaganja u ove objekte potvrdiće se upravo kada bude završen gasovod “Južni tok”.

Izvor Mcp.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!