Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeRusija privlači strane...

Rusija privlači strane kompanije u projekat “Skolkovo”

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rusija razmatra mogućnost privlačenja najvećih italijanskih energetskih kompanija “Enel” i “Eni” u projekat inovacionog centra “Skolkovo” u Podmoskovlju, izjavio je juče u Rimu predsednik fonda “Skolkovo”, ruski milijarder Viktor Vekselberg.

On je precizirao da je reč o učešću tih kompanija u istraživačkim projektima tog inovacionog centra i dodao da je taj fond već zaključio odgovarajuće sporazume sa nizom najvećih zapadnih kompanija, među kojima još nema italijanskih.

Projekat “Skolkovo”, koji će biti pandan američkoj “Silikonskoj dolini”, zamišljen je kao centar međunarodne naučne misli.

Na Svetskom ekonomskom forumu, koji je održan krajem januara u Davosu, u Švajcarskoj, predsenik Medvedev je potvrdio da taj centar treba da postane najveći ruski projekat u oblasti inovacija koji će za pet do sedam godina učiniti Rusiju jednim od svetskih lidera u nizu inovacionih tehnologija, uključujući energetske i energetski efikasne tehnologije, atomske, kosmičke, biomedicinske i kompjuterske tehnologije.

Medvedev je lično, uz pomoć satelitskih sistema navigacije “Glonas” i GPS, već odredio koordinate tačke od koje arhitekte mogu da planiraju dalju izgradnju Skolkova. Sledećih godina će tu biti sagrađen grad s ulicama i stambenim blokovima , školama i univerzitetom, laboratorijama, istraživačkim i inženjerskim centrima. U njemu će živeti najveći naučnici i pronalazači uz čiju će pomoć Rusija izrasti u svetske lidere u oblasti inovacija.

Najveći partneri fonda “Skolkovo” su već predstavili svoje investicione programe. Sporazume o saradnji su potpisali naftna kompanija “Lukoil” i državna korporacija za atomsku energiju “Rosatom”. Ranije su zainteresovanost za učešće u tom projektu najavili i američki džinovi “Intel”, “Cisko” i “Boing”, kao i finska korporacija “Nokija” i holandska “Filips”.

Ruskim i stranim partnerima će biti omogućeni povoljni uslovi za rad, uključujući pravo na zdravstvenu zaštitu, školovanje dece, dobre uslove života koji neće biti gori od onih koje strani stručnjaci imaju u drugim delovima sveta, izjavio je za “Glas Rusije” Vekselberg.

Ruska država će pružiti stanovnicima Inograda, grada inovacija, različite povlastice – smanjene poreze, povraćaj carina, olakšan vizni režim za strane stručnjake i njihove porodice.

Već su određeni i prvi stanovnici Skolkova – mladi naučnici koji su pobedili na Nacionalnom konkursu u oblasti inovacija. Od više od 2.000 prispelih ideja odabrani su najoriginalniji predlozi, uključujući razradu građevinskih materijala uz korišćenje nanomaterija koje štede energiju, razvoj leka protiv hepatitisa C i nove metode dijagnostikovanja raka u ranoj fazi, proizvodnju senzora za određivanje koncentracije eksplozivnih toksičnih gasova na objektima atomske industrije.

Ruska ekonomija će uz pomoć “Skolkova” biti u stanju da se oslobodi večite zavisnosti od izvoza nafte i prirodnog gasa.

Inovacioni centar je dobio i veoma snažno i uticajno rukovodstvo. Milijarder Vekselberg, koji će koordinirati taj projekat, vredan oko pet milijardi evra, potpredsednik je naftne kompanije TNK-BP. U razvoju novih tehnologija takođe učestvuje i oligarh Roman Abramovič, vlasnik fudbalskog kluba “Čelzi”.

Za glavnog direktora “Skolkova” naznačen je Stiven Gajger koji je ranije bio na čelu kompanije “Masdar” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se bavi energijom iz obnovljivih izvora.

“Gajger će biti odgovoran za realizaciju rada klastera inovacionog centra, uključujući utvrđivanje njihove uloge, zadataka i stvaranje jedinstvenih pristupa formiranju planova, mera i delatnosti u celini”, saopštio je fond “Skolkovo”.

Glavni direktor ruske “Silicijumske doline” će takođe razvijati instrumente podrške klastera – centre zajedničkog korišćenja, biznis inkubatore, tehnopark i takođe uspostavljati uzajamne odnose klastera s univerzitetom. 

Izvor Mcp.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!