Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaZašto je grčko...

Zašto je grčko spot tržište jedno od najskupljih u Evropi?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Drugu nedelju zaredom Grčka je jedina zemlja na evropskoj mapi veleprodajnih tržišta električne energije koja ne prati trend pada cena, nakon što se cena na holandskom čvorištu TTF vratile na nivo pre početka rata u Ukrajini.

Cena za jedan megavat-čas na grčkom dan unapred tržištu ostala je je najviša u Evropi, sa 269 evra po MWh u utorak, 3. januara, i razlikom od čak od 120 evra u odnosu na susedno bugarsko tržište – iako su dva tržišta kaplovana. U odnosu na nemačko i francusko tržište ova premija iznosi i više od 123 evra.

Na mesečnom nivou, u decembru 2022. godine, grčko tržšte je bila šesto najskuplje u Evropi, sa prosečnom cenom od 276,9 evra po MWh, iza Belgije, Irske, Francuske, Švajcarske i Italije. Po prosečnoj godišnjoj ceni u 2022. godini, Grčka je treće najskuplje tržište u Evropi, sa prosekom od 279,9 evra po MWh, iza Švajcarske i Italije.

Značajno odstupanje spot cena u odnosu na ostatak Evrope u središtu je političkih kontroverzi u zemlji od kraja decembra, a vlada to pripisuje formuli za obračunavanje cene koju primenjuju domaći proizvođači gasa.

Naime, u Grčkoj model za određivanje cena prirodnog gasa uzima u obzir prosečnu stopu u prethodnom meseca, za razliku od modela koji se primenjuje u drugim evropskim zemljama – koji uzima u obzir dnevnu spot cenu na berzu.

Ovaj metod ne dozvoljava trenutni efekat nižih cena prirodnog gasa na veleprodajnu cenu električne energije – kao što se desilo na ostalim tržištima.

Međutim, kada bi samo taj faktor pravio razliku u ceni, onda bi bilo pitanje trenutka kada će doći do približavanja evropskom proseku, o čemu ne svedoče ni podaci za prosečnu cenu u decembru, a kamoli prosečnu cenu u 2022. godini, ali takođe ni podaci za period pre krize, gde je Grčka takođe bila među zemljama sa najvišim cenama električne energije na veleprodajnom tržištu.

Glavni razlog za visoke cene leži u energetskom miksu za proizvodnju električne energije, u kojoj prirodni gas ima dominantnu poziciju sa učešćem od preko 40%. Udeo lignita je nizak, dok obnovljivi izvori mogu da utiču na cenu samo tokom nekoliko sati.

Grčko plitko tržište akcija, ograničena konkurencija u proizvodnji i ograničene interkonekcije takođe su ključni faktori koji podižu cene.

Izvor: ekathimerini.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Grčka: INEKP predviđa da kapacitet skladišta energije dostigne 4 GW 

Grčki nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) predviđa povećanje kapaciteta za skladištenje energije za 30 odsto u odnosu na cilj koji je bioo uključen u raniji nacrt, poslat Evropskoj komisiji prošlog novembra. Ciljani kapacitet za skladištenje energije za 2030. Godinu u INEKP-u...

Grčka: Energetski regulator ispituje visoke cene struje na berzi

  Grčka Agencija za energetiku RAAEY ispituje velike dnevne fluktuacije cena električne energije na veleprodajnom tržištu. Zvaničnici regulatorne agecnije potvrdili su da je od opertora energetske berze zatražen kompletan izveštaj o ponudama po satu koje su proizvođači električne energije podneli u poslednjih nekoliko dana. Istraga RAAEY...

Grčka: Zeleno svetlo za solarni projekat od 304 MWp u Centralnoj Makedoniji

  Ministarstvo životne sredine i energetike odobrilo je izgradnju solarnog kompleksa snage 303,7 MWp u centralnoj Makedoniji u Grčkoj. Odobrenje je izdato kompaniji SVS Group, u kojoj Green Investments MAE poseduje 50% udela. Fotonaponski solarni kompleks će se sastojati od 18 solarnih elektrana lociranih u selu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!