Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz Energetike„Zaleđeno” plaćanje po...

„Zaleđeno” plaćanje po kaloriji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ideja da vlasnici stanova u sistemu daljinskog grejanja u Novom Sadu račune plaćaju po utrošku, čime bi se racionalnije koristila toplotna energija, kako to tvrde u JKP „Novosadska toplana“, nije zaživala ove grejne sezone, a najverovatnije neće ni sledeće.

Na svojoj poslednjoj sednici, Gradsko veće je odlučilo da se primena novog tarifnog sistema odloži za sezonu 2013/2014. godine! U lokalnoj samoupravi smatraju da realizacija projekta još nije ostvariva, što je izazvalo oštru reakciju u ovom javnom preduzeću.

Na inicijativu „Toplane“, u junu prošle godine, odbornici Skupštine grada usvojili su odluku koja omogućava merenje grejanja na nivou zgrade. Tom prilikom, u javnom preduzeću su istakli da im je krajnji cilj raspodela toplotne energije i obračun troškova za svaki stan posebno, kako se to radi u većini evropskih gradova, i potvrdili da su spremni za prelazak na prvu fazu novog sistema (postavili su toplotna brojila u svim podstanicama).

Druga faza predviđala je ugradnju nove opreme – delitelja energije i termostatskih ventila u svakom domaćinstvu, koja je trebalo da košta oko 50 evra po radijatoru, a koju bi građani platili u ratama, na dve ili tri godine. Kako bi obezbedila povoljne uslove kreditiranja za nabavku opreme za svih 85.000 stanova u sistemu daljinskog grejanja, „Toplana“ je ušla u pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ali je već na jesenjem zasedanju lokalnog parlamenta postalo jasno da će primena novog sistema morati da sačeka.

– Pre uvođenja kalorimetara treba digitalizovati podstanice u svim stambenim zgradama, za šta bi grad morao da se zaduži za oko 20 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj ili Nemačke razvojne banke. Analiza po stambenim objektima, koju smo dobili, ne daje preciznu sliku koliko će građana grejanje plaćati jeftinije, a koliko njih skuplje, pošto ljudi žive i u kućama. Nije realno upustiti se u ovakav projekat, a da to nije utvrđeno – objasnio je gradonačelnik Igor Pavličić.

U Gradskoj kući kažu će produženje roka za uvođenje novog tarifnog sistema i naplate po utrošenoj energiji ostalim Novosađanima dati dovoljno vremena da poboljšaju izolaciju kako bi taj sistem naplate i za njih bio efikasan. Međutim, u JKP „Novosadska toplana“ ističu da je odluka Gradskog veća „u potpunosti besmislena“!

– Ovom odlukom sadašnja gradska vlast nalaže budućoj šta treba da uradi na toplifikacionom sistemu grada Novog Sada. Drugim rečima, u ovom mandatu se neće ništa uraditi na modernizaciji sistema, izuzev što će se iskazati volja šta bi trebalo uraditi u budućnosti. Mene kao direktora „Novosadske toplane“ ova odluka obavezuje da ne radim ništa do kraja mandata na bilo kakvim promenama i poboljšanjima na sistemu grejanja – kaže mr Vladimir Jelić.

U javnom preduzeću su Upravi za komunalnu delatnost predložili amandmane koji bi, ukoliko ih usvoji Gradsko veće, omogućili da primena novog sistema obračuna i naplate toplotne energije počne 1. januara 2012. godine, a najkasnije u oktobru iste godine. Građani bi tako, naglašavaju, mogli sami da podešavaju temperaturu u svakoj prostoriji, a troškovi bi im se obračunavali u skladu sa precizno izmerenom toplotnom energijom.

Izvor Politika.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Uspešno testiranje 15-minutne dodele kapaciteta na HR-SI i HR-HU granici

Nominovani operatori tržišta električne energije (NEMO) i operatori prenosnih sistema (TSO) uključeni u evropsko jedinstveno unutardnevno povezivanje (SIDC) potvrdili su uspešan završetak testiranja za pokretanje 15-minutne tržišne dodele kapaciteta na hrvatskoj, slovenačkoj i mađarskoj granici, saopštio je CROPX. Očekivani datum...

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!