Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeTrećina energije stiže...

Trećina energije stiže iz uvoza

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Prema podacima iz Energetskog bilansa zamlje za 2012. godinu, Srbija će ove godine obezbediti 66 odsto potreba za primarnom energijom iz domaće proizvodne, a 34 odsto iz inostanstva pretežno zbog uvoza nafte i gasa.

Prema Energetskom bilansu, objavljenom u novom broju Službenog glasnika, time se povećava zavisnost Srbije od uvoza primarne energije za  sedam odsto u poređenju sa procenjenom uvoznom zavisnošću u 2011. godini.

Energetskim bilansom za 2012. godinu planirana je ukupna potrošnja primarne energije od 16,25 megatona ekvivalenta nafte, od čega je iz  uvoza potrebno 5,57 megatona ekvivalenta nafte. Najveće učešće u neto uvozu od 48 odsto imaju sirova nafta i derivati nafte, prirodni gas čini 37 odsto  uvoza, a visokokalorični ugljevi koks i kameni ugalj čine oko 14 odsto.

Porast potrošnje finalne energije u 2012. godini planiran je u industiji i to za sedam odsto više nego u 2011. godini, a u saobraćaju za jedan odsto,  dok bi u ostalim sektorima potrošnja terbalo da ostane na nivou iz prošle godine.

U strukturi potrošnje finalne energije tečna goriva učestvuju sa 29 odsto, električna energija sa 26 odsto, čvrsta goriva sa 12 procenata, gasovita  goriva 13 odsto, toplotna energija sa devet odsto, a geotermalna energija i ogrevno drvo zajedno sa 11 odsto.

Prema energetskom bilansu, planirana proizvodnja struje od 37.863 gigavat časova u domaćim elektranama biti dovoljna za sve potrebe,
ali je za dva odsto manja nego u 2011. godini.

Planirani uvoz struje u 2012. iznosiće 6.410 gigavat časova, a izvoz 6.363 gigavat-časova.

Srbija je 54 odsto sirove nafte obezbediti iz uvoza, ali se planira i povećanja domaće proizvodnje za 11 odsto, na 1,14 miliona tona. Proizvodnja  benzina, dizela i drugih derivata planirana je na 2,28 miliona tona, a iz uvoza će doći 1,64 miliona tona derivata nafte.

Potrebne količine uglja za uredno snabdevanje kupaca obezbediće se 90 odsto iz domaće proizvodnje i 10 odsto iz uvoza. Domaća proizvođa uglja  planirana je na oko 38,7 miliona tona.

Prema Energetskom bilansu za 2012. godinu 80 odsto gasa ili 2,6 milijardi kubnih metara prirodnog gasa za srpsko tržište biće obezbeđeno iz  uvoza. Navodi se da će uvoz gasa biti za 21 odsto nego u 2011. godin.

Finalna potrošnja toplotne energije u 2012. godini planirana je na 36.492 teradžula, a u strukturi potrošnje goriva za proizvodnju toplotne energije  51 odsto čini gas, tečna goriva čine 25 odsto, a čvrsta 24 odsto.

Domaća proizovdnja primarne energije u 2012. godini planirana je na 10,96 megatona ekvivalenta nafte.

Kako se navodi, obnovljvi izvori energije čine 18 odsto u strukturi planirane domaće proizvodnje primarne energije za 2012. godinu, odnosno  ogrevno drvo sa devet odsto, hidropotencijal sa osam odsto, a geotermalna energija sa manje od jedan odsto.

Potrosnja primarne energije po stanovniku u Srbiji u prošloj godini procenjena je na 2.224,5 kilograma ekvivalenta nafte po stanovniku, a u 2012. godini planirana je na 2.232,6 kilograma ekvivalenta nafte po stanovniku, navodi se Energetskom bilansu Srbije za 2012. godinu.

Izvor Novimagazin

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!