Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Svaka kuća će biti elektrana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Naučnici sa Tehnološkog instituta Masačusets tvrde da su pronašli sveti gral nauke, a reč je o veštačkom listu koji bi mogao da pretvori svaku kuću u elektranu. Uređaj veličine karte za igranje imitira proces fotosinteze, koji biljke koriste da bi sunčevu svetlost i vodu pretvorile u energiju.

Naučnici koji stoje iza ovog pronalaska kažu da bi on mogao da ponudi prihvatljivo rešenje za sve veću energetsku krizu u zemljama trećeg sveta.

– Veštački list bi mogao da postane povoljan izvor električne energije u siromašnim zemljama u razvoju – kaže rukovodilac istraživačkog tima dr Danijel Nocera.

– Imamo opravdanih razloga da verujemo da nije daleko dan kada će sela u Indiji i Africi kupovati povoljne sisteme za snabdevanje električnom energijom zasnovane na ovoj tehnologiji.

Prilikom razvoja ove nove vrste solarnih ćelija, naučnicima su kao model poslužili listovi hrasta, javora i drugih zelenih biljaka. Za izradu veštačkog lista veličine karte koristili su silicijum, elektroniku i katalizatore.

– Ubačen u svega pet litara vode, uređaj bi pod dejstvom sunčeve svetlosti mogao da proizvede dovoljno električne energije kako bi se u zemljama u razvoju zadovoljile potrebe za snabdevanjem jedne kuće tokom celog dana – kaže Nocera.

Uređaj u obliku lista funkcioniše tako što razlaže vodu na njene sastavne komponente, vodonik i kiseonik. Gasovi bi se čuvali u gorivnoj ćeliji koja ih koristi da bi proizvodila struju i koja bi bila smeštena ili na krovu kuće ili pored nje.

Prvi veštački list razvio je pre više od deset godina Džon Tarner iz Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju u Bolderu (Kolorado). Iako je bio veoma efikasan kada je reč o procesu fotosinteze, Tarnerov uređaj nije bio praktičan za primenu, jer je bio napravljen od retkih, skupih metala.

Nocerin tim je rešio ovaj problem. Njegov list je napravljen od lako dostupnih, jeftinih materijala, funkcioniše u jednostavnim uslovima i izuzetno je stabilan. Testiranje u laboratoriji pokazalo je da može da radi najmanje 45 sati neprekidno. Ključ Nocerinog uspeha je u novim, jeftinim katalizatorima, napravljenim od nikla i kobalta, koji su sposobni da efikasno razlažu vodu na njene dve komponente.

– Naš cilj je da pretvorimo svaku kuću u elektranu – kaže Nocera.

Za sada njegov list obavlja fotosintezu oko deset puta efikasnije nego prirodni list, ali naučnik se nada da će njegov uređaj u budućnosti biti daleko efikasniji.

Izvor ekapija.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!