Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeStruja će poskupeti...

Struja će poskupeti zbog velikih dugovanja?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Struja u Srbiji ne treba da poskupi već treba povećati stepen naplate jer nema te ekonomske cene koja može da nadomesti neplaćanje električne energije.

“Problem nije cena struje nego naplata”, ocenila je predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida.

Povećanjem cene struje ne bi trebalo opterećivati težak ekonomski položaj potrošača, smatra Vida. Prema njenim rečima, poskupljenjem struje se “dodatni teret stavlja na leđa potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze”.

“Poskupljenje se uvek opravdavalo ulaganjem u Elektroprivredu Srbije i njenu modernizaciju. Mi u Centru potrošača nismo primetili da je došlo do neke modernizacija jer imamo veliki broj potrošača koji žive po selima i žale se na padanje napona i kvarenja uređaja”, naglasila je Vida. “Ako tražimo da bude svetska cena (struje) onda moramo da pružimo svetsku uslugu”, dodala je ona.

Ekonomski analitičari smatraju da je poskupljenje struje samo još jedan dokaz da građani Srbije žive u iskrivljenoj ekonomskoj stvarnosti. Prema rečima urednice ekonomije u NIN-u Radojke Nikolić i ovoga puta ispaštaju najsiromašniji građani dok sa druge strane veliki dužnici i dalje ne plaćaju svoja dugovanja.

Ona kaže da u Srbiji još uvek ne postoji ekonomski precizno izvedena cena struje, a popusti za milion i po građana su, smatra, samo lažna obećanja. “Ja prosto ne mogu da verujem da milion i po ljudi troši 350 kilovat sati jer to je izuzetno niska potrošnja, čak i najsiromašniji troše više”, podseća Nikolićeva.

“To je više cinizam. To je situacija u kojoj država podiže cene i ista ta Vlada obećava da će inflacija biti manja”, navodi ona.

Nove cene struje neminovno će dovesti do poskupljenja brojnih proizvoda, a ekonomski analitičari i društva za zaštitu potrošača upozoravaju da će građane Srbije i ovoga puta u radnjama sačekati proizvodi sa cenama koje su određene proizvoljno, a ne na osnovu realne ekonomske računice.

Poznato je da su u Srbiji već godinama najveće neplatiše struje državna preduzeća i najbogatiji građani.

Na pitanje kolika su ukupna potraživanja EPS-a nismo dobili odgovor, a prema podacima od pre šest meseci rekorder u visini računa za struju je RTB Bor koji duguje više od 3,2 milijarde dinara. Slede ŽTP Beograd, “Zastava energetika“ i “Petrohemija“. Kada su građani u pitanju, čak 65.000 domaćinstava za struju duguje više od 1.000 evra.

Struja u Srbiji poskupeće od sutra u proseku 15,1 odsto, a za domaćinstva 13,5 odsto. Struja će poskupeti na 6,83 dinara (6,6 evrocenti) po kilovat-času sa uračunatim PDV-om, dok će za domaćinstva kilovat-čas iznositi 6,54 dinara, a za industriju 5,91 dinar. Elektroprivreda Srbije će istovremeno sutra početi da odobrava i popust od 11,89 odsto za mesečnu potrošnju do 350 kilovat-časova.

Izvor b92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!