Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeGrčka zainteresovana za...

Grčka zainteresovana za ulaganja u energetiku Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Spiros Kuvelis izjavio je u Beogradu da su privrednici iz te zemlje zainteresovani za ulaganja u Srbiji u sektore energetike, pre svega obnovljivih izvora energije, infrastrukture, proizvodnje ali i za unapređenje turizma.

Zamenik ministra Kuvelis, koji je nadležan za pitanja razvojne pomoći i međunarodne ekonomske saradnje izjavio je sinoć da će se tokom dvodnevne zvanične posete Srbiji sastati sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem i drugim funkcionerima i razgovarati o mogućnostima traženja različitih investicionih modela za potencijalne grčke ulagače, ali i o saradnji u nizu drugih oblasti.

“Teme razgovora će biti kako učvrstiti uzajamnu ekonomsku saradnju”, rekao je Kuvelis novinarima.

Kuvelis je govorio uočii početka beogradskog bisniz foruma privrednika dve zemlje i podsetio da je Grčka po obimu investicija drugi investitor u Srbiji.

Prema Kuvelisu, Grčka je do sada investirala u Srbiji 2,6 milijarde evra, a više od 250 kompanija iz te zemlje ovde su omogućile posao za više od 25.000 ljudi.

Prema ovom zvaničniku, Grčka je investirala u sektor bankarstva, telekomunikacija, a namera je da se taj obim investicija proširi i u druge sektore.

“Mi želimo da dalje ojačamo saradnju i da privučemo što je moguće više investitora iz Grčke, ali i da ulaganja teku u suprotnom pravcu kako bi imali pođednaku dobit za obe strane”, rekao je Kuvelis.

“Znači, mi tragamo za novim načinima ne samo bilateralne saradnje, već i saradnje u oblasti investicija, industrijskoj proizvodnji i trgovini”, dodao je on.

Zamenik ministra je ocenio da su veze Srbije i Grčke jake, ali da ekonomska razmena u 2010. koja je iznosila svega 324 miliona evra “ne ohrabruje” pa bi je trebalo poboljšati.

Kuvelis se povodom Helenik plana, kroz koji vlada u Atini namerava da u Srbiji investira 100 miliona evra, pre svega u južni krak Koridora 10, kazao da realizacija “ide predviđenim tokom” i da neće biti zastoja u njegovoj primeni i pored toga što je Grčku pogodila ekonomska kriza.

“Grčka želi kroz infrastrukturne projekte da podrži izglede za intergraciju Srbije u Evropsku uniju, do čega je vladi u Atini veoma stalo”, dodao je Kuvelils.

Očekuje se će zamenik ministra Kuvelis danas u Beogradu posetiti Kulu Nebojšu, u kojoj je ubijen grčki revolucionar i pesnik Riga od Fere (1757-1798), koja je uveliko obnovljena zahvaljujući donaciji iz Grčke.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!