Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Rekordna proizvodnja HE...

Srbija:Rekordna proizvodnja HE “Đerdap 1”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Hidroelektrana “Đerdap 1” već je premašila plan proizvodnje za celu 2013. godinu.

Od početka januara do kraja seprembra ove godine, Hidroelektrana “Đerdap 1”, koja obezbeđuje petinu struje u Srbiji, proizvela je skoro šest i po milijardi kilovat-sati električne energije.

Ove godine beleži se rekordna proizvodnja, a samo u septembru je HE “Đerdap 1” proizvela 20 odsto više struje od plana i Elektroprivredi Srbije isporucila 305 miliona kilovat-časova struje – 55 milona više u odnosu na plan.

Pored povoljne hidrološke situacije, dobrim rezultatima doprinosi i revitalizacija hidroagregata koja je pocela u septembru 2009. godine.

“Plan proizvodnje za 2013. godinu bio je pet milijardi i 350 miliona kilovat-časova električne energije. Taj plan smo premašili i već sada smo stigli do 101 odsto”, izjavio je Tanjugu direktor HE “Đerdap” Ljubiša Jokić.

Završena je revitalizacija agregata – četiri i šest, a 1. novembra počeli smo i remonst trećeg agregata. Hidroagregat broj četiri pušten je u rad 30. septembra i njegova revitalizacija bila je, uz redovno održavanje, najznačajniji posao ove godine, rekao je Jokić.

Pri kraju je i remon prevodnice na Dunavu, na kojoj ce se, posle šest meseci pauze, od 20. novembra nastaviti propuštanje brodova.

“Šestomesečni remont prevodnice počeo je 20. maja. Svi radovi izvršavaju se prema planu i trebalo bi da je pustimo u eksploataciju 20. novembra. Do tada će rumunska brodska prevodnica propuštati brodove u oba smera”, kazao je Jokić.

Prema njegovim rečima, do kraja godine će najznačajniji posao biti remont agregata broj pet.

Do početka decembra, prema planu, trebalo bi da bude završena demontaža, a nakon toga ćemo opremu poslati u Rusiju i u srpske fabrike u okruženju.

Cilj je da se svi radovi završe do kraja 2014. godine.

Revitalizacijom svih šest agregata koja bi trebalo da se završi za šest godina, HE “Đerdap” dobija veću sigurnost, a proizvodnja će biti veća za deset odsto.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!