Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Rekordna proizvodnja HE...

Srbija:Rekordna proizvodnja HE “Đerdap 1”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Hidroelektrana “Đerdap 1” već je premašila plan proizvodnje za celu 2013. godinu.

Od početka januara do kraja seprembra ove godine, Hidroelektrana “Đerdap 1”, koja obezbeđuje petinu struje u Srbiji, proizvela je skoro šest i po milijardi kilovat-sati električne energije.

Ove godine beleži se rekordna proizvodnja, a samo u septembru je HE “Đerdap 1” proizvela 20 odsto više struje od plana i Elektroprivredi Srbije isporucila 305 miliona kilovat-časova struje – 55 milona više u odnosu na plan.

Pored povoljne hidrološke situacije, dobrim rezultatima doprinosi i revitalizacija hidroagregata koja je pocela u septembru 2009. godine.

“Plan proizvodnje za 2013. godinu bio je pet milijardi i 350 miliona kilovat-časova električne energije. Taj plan smo premašili i već sada smo stigli do 101 odsto”, izjavio je Tanjugu direktor HE “Đerdap” Ljubiša Jokić.

Završena je revitalizacija agregata – četiri i šest, a 1. novembra počeli smo i remonst trećeg agregata. Hidroagregat broj četiri pušten je u rad 30. septembra i njegova revitalizacija bila je, uz redovno održavanje, najznačajniji posao ove godine, rekao je Jokić.

Pri kraju je i remon prevodnice na Dunavu, na kojoj ce se, posle šest meseci pauze, od 20. novembra nastaviti propuštanje brodova.

“Šestomesečni remont prevodnice počeo je 20. maja. Svi radovi izvršavaju se prema planu i trebalo bi da je pustimo u eksploataciju 20. novembra. Do tada će rumunska brodska prevodnica propuštati brodove u oba smera”, kazao je Jokić.

Prema njegovim rečima, do kraja godine će najznačajniji posao biti remont agregata broj pet.

Do početka decembra, prema planu, trebalo bi da bude završena demontaža, a nakon toga ćemo opremu poslati u Rusiju i u srpske fabrike u okruženju.

Cilj je da se svi radovi završe do kraja 2014. godine.

Revitalizacijom svih šest agregata koja bi trebalo da se završi za šest godina, HE “Đerdap” dobija veću sigurnost, a proizvodnja će biti veća za deset odsto.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!