Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Naftaši se vraćaju...

Srbija:Naftaši se vraćaju u Banat

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najavljena seoba Bloka “Servisi” novosadske Rafinerije nafte, biće prvi put posle 40 godina da NIS vraća neki svoj pogon iz Novog Sada u Zrenjanin.

“Za mene je posebno značajno to što se, evo, prvi put posle 40 godine dešava da NIS seli neki svoj pogon iz Novog Sada u Zrenjanin”, izjavio je gradonačelnik tog najvećeg grada u Banatu, Ivan Bošnjak.

Govoreći o značaj dolaska tog pogona u Banat, Bošnjak je podsetio i na to da je Zrenjanin nekada bio “prestonica” srpske naftne industrije, pošto je “Naftagas”, tamo i osnovan 1949. godine, odlukom tadašnje Vlade FNRJ.

Sedamdesetih godina prošlog veka, međutim, došlo je do preseljenja pogona nafte i gasa, građevinskih radova, održavanja i drugih organizacionih celina, kao i kadrova, iz Zrenjanina u Novi Sad.

Na značaj Zrenjanina za naftnu industriju podsetio je i zamenik generalnog direktora NIS-a Dmitrij Fomenko, protekle sedmice, prilikom otvaranja informatičkog kabineta na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, gde se školuju studenti za potrebe naftne industrije.

Postepenom povratku naftaša u matični Banat, gde se nalaze i najveća domaća nalazišta nafte i gasa, doprineće i osavremenjivanje Rafinerije gasa u Elemiru, nedaleko od Zrenjanina, gde je u toku investicija, vredna oko četiri miliona evra, u pogon za prečišćavanje zemnog gasa.

Takvo ulaganje u tehnologiju će doprineti podizanju kvaliteta domaćeg gasa i njegovom ujednačavanju sa kaloričnom vrednošću i cenom uvoznog, čime će biti ispunjeni višegodišnji zahtevi banatskih privrednika i drugih potrošaca.

Pored toga, u Srednjoj tehničkoj školi u Zrenjaninu već su podeljene diplome prvoj grupi zavarivača i melalostrugara, školovanih za potrebe NIS-a, a u pripremi je i studijski program na Viskoj školi tehničkih nauka.

O potrebi školovanja naftaša ukazuje i skladište gasa “Banatski Dvor”, severno od Zrenjanina, tim pre što je najavljena izgradnja još jednog velikog skladišta zemnog gasa na tom području, kod Srpskog Itebeja.

Blok “Servisi” NIS-a obavlja usluge u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao što su geofizička ispitivanja, izrada, opremanje i remont bušotina na naftu, gas i vodu, merenja na bušotinama, održavanje i remont objekata i opreme, izgradnja cevovoda, pripremne građevinske radove za bušenje i remont bušotina i slično.

Zahvaljujući savremenoj opremi i iskusnim kadrovima, Blok “Servisi” je izvodio radove u mnogim zemljama – u Egiptu, Turkmenistanu, Azerbejdžanu, a u toku su pripreme i za rad u Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!