Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Japanski kredit za...

Srbija:Japanski kredit za TENT

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Parlamentarni viši zamenik ministra spoljnih poslova Japana Nobuo Kiši razgovarao je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a glavna tema je bilo ulaganje u obrenovačku termoelektranu.

Kredit za Termoelektranu “Nikola Tesla” u Obrenovcu bio je glavna tema razgovora predsednika Srbije Tomislava Nikolića i parlamentarnog višeg zamenika ministra spoljnih poslova Japana Nobuo Kišija.

Kako je saopštila pres-služba predsednika Srbije, Kiši je ocenio da bi uspešna realizacija tog projekta za TE “Nikola Tesla” poboljšala tradicionalno dobre odnose dve zemlje. Osim o zajmu za obrenovački TENT, Nikolić i Kiši su razgovarali i o uslovima poslovanja japanskih firmi u našoj zemlji.

– Srbija je odlučna da započete reforme sprovede do kraja, da stvori povoljan poslovni ambijent kako bi privukla nove investitore, da se u potpunosti obračuna sa korupcijom i svakom vrstom kriminala i da omogući uslove da svi njeni građani napokon počnu bolje da žive – poručio je predsednik Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija je u poslednje dve godine mnogo toga učinila da bi izašla iz krize i predsednik smatra da je sada na dobrom putu da u tome postigne uspeh.

U razgovoru Nikolića i Kišija ocenjeno je da robna razmena između Srbije i Japana beleži u prošloj i ovoj godini postepen rast, kao i da su japanske kompanije zainteresovane za uvoz zdrave hrane iz Srbije. Takođe se čulo da su japanske kompanije zainteresovane za ulaganja u energetskoj oblasti.

Kako se navodi u saopštenju pres-službe predsednika Srbije, od 1999. godine japanska bespovratna pomoć i pozajmice Srbiji vredne su više od 460 miliona evra.

Viši zamenik ministra spoljnih poslova Japana se zahvalio narodu Srbije za pomoć koju je uputio njegovoj zemlji pre dve godine, nakon katastrofalnog zemljotresa. Kiši, inače, boravi u poseti Beogradu, tokom koje se osim sa predsednikom Nikolićem, sastao i sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, a najavljen je i njegov sastanak sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

POBOLJŠANJE SARADNJE

Sa parlamentarnim višim zamenikom ministra spoljnih poslova Japana Nobuo Kišijem sastao se i srpski premijer Ivica Dačić. Tom prilikom premijer Dačić pozvao je japanske privrednike da se upoznaju sa mogućnostima investiranja u Srbiji, insistirajući na poboljšanju ekonomske saradnje.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!