Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Etinger-Srbija će morati...

Srbija:Etinger-Srbija će morati da revidira ugovor sa Gaspromom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropski komesar za energiju Ginter Etinger upozorio je da će Srbija morati da dovede ugovor o Južnom toku u sklad sa evropskim propisima ako želi da izbegne zastoj u pregovorima o pridruživanju sa EU.

– Pristupni pregovori Srbije sa EU koji treba da počnu istovremeno kad i pregovori EU-Rusija o reviziji ugovora su “dva povezana i paralelna procesa – reklao je Etinger.

Srbija je član naše energetske zajednice i mora da prihvati naša tržišna pravila”, napomenuo je Etinger na sinoćnoj tribini o energetskoj politici EU u Briselu.

On je ponovio ranije izrečeni stav da su bilateralni ugovori koje je ruski gaski gigant Gasprom sklopio sa šest članica EU i Srbijom u neskladu sa propisima EU, jer monopolizuju distribuciju i mogu da dovedu do ekološke štete.

Etinger je najavio da će se sledećeg meseca u Moskvi sastati sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom kako bi u skladu sa mandatom koji je dobio od zemalja članica u njihovo ime počeo pregovore o reviziji bilateralnih ugovora.

– Neće više biti bilaterale – rekao je Etinger i dodao da je Rusija trebalo da prihvati EU kao konstruktivnog partnera.

Na pitanje kako će se spor oko Južnog toka odraziti na pristupne pregovore Srbije sa EU koji treba da počnu istovremeno kad i pregovori EU-Rusija o reviziji ugovora, Etinger je rekao da se radi o “dva povezana i paralelna procesa”.

– Premda trenutno nije u fokusu ovog problema, Srbija bi morala da povede računa da zbog Južnog toka u nekom trenutku ne dođe do zastoja u pregovorima – kazao je on.  Komesar je istakao da EU nije protiv izgradnje Južnog toka, već da samo insistira da se poštuju pravila koja važe za sve.

– Za Rusiju je bolje da imaju regularan gasovod kroz koji teče gas, nego da završe sa problematičnim gasovodom bez gasa – upozorio je on.
Komesar je na tribini izrazio optimizam u vezi sa ishodom dijaloga o gasovodu.

“- U stalnom sam kontaktu sa Novakom i sa direktorom Gasproma Aleksandrom Medvedevom” – istakao je on i dodao da su prve reakcije Moskve na kritike u vezi sa Južnim tokom bile “konstruktivne”.

Etinger je odlučno demantovao da je spor EU i Rusije oko gasovoda povezan sa političkom krizom u Ukrajini.

– “Te dve stvari nisu ni u kakvoj vezi – podvukao je on.

Etinger je najavio da će se o Južnom toku razgovarati i na samitu EU-Rusija koji je zakazan za kraj januara.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!