Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Bajatović-Gas nije prepreka...

Srbija:Bajatović-Gas nije prepreka za EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Južni tok“ neće biti razlog zastoja u pregovorima o pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom, kaže za “Novosti“ Dušan Bajatović.

Direktor “Srbijagasa“ i srpske kompanije “Južni tok“, Dušan Bajatović, reagovao je na izjave evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera, koji je na tribini o energetskoj politici EU u Briselu istakao da će Srbija morati da dovede ugovor o “Južnom toku“ u sklad sa evropskim propisima, ako želi da izbegne zastoj u pregovorima o pridruživanju sa EU.

“‘Južni tok’ će proraditi 2016. godine i to je evropski projekat u kome učestvuju članice EU, poput Nemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Slovenije, Bugarske. Teško je očekivati da do tog vremena Srbija bude punopravni član EU”, kaže Bajatović.

Etinger je izjavio da pristupni pregovori Srbije sa EU, koji treba da počnu 21. januara naredne godine, gotovo istovremeno kad i pregovori EU – Rusija o reviziji ugovora, jesu “dva povezana i paralelna procesa“.

“Srbija je član naše energetske zajednice i mora da prihvati naša tržišna pravila. Bilateralni ugovori koje je ‘Gasprom’ sklopio sa šest članica EU i Srbijom u neskladu su sa propisima EU, jer monopolizuju distribuciju i mogu da dovedu do ekološke štete”, napomenuo je Etinger.

On je najavio da će se sledećeg meseca u Moskvi sastati sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom kako bi u skladu sa mandatom koji je dobio od zemalja članica u njihovo ime počeo pregovore o reviziji bilateralnih ugovora.

Etinger je naglasio da više neće biti bilaterale, a da bi Rusija trebalo da prihvati EU kao konstruktivnog partnera. Etinger je izjavio da Evropa nije protiv izgradnje “Južnog toka“, već da samo insistira da se poštuju pravila koja važe za sve.

“Za Rusiju je bolje da imaju regularan gasovod kroz koji teče gas, nego da završe sa problematičnim gasovodom bez gasa”, upozorio je komesar, izrazivši optimizam u vezi sa ishodom dijaloga o gasovodu.

Evropski komesar za energiju pri tom je demantovao da je spor EU i Rusije oko gasovoda povezan sa političkom krizom u Ukrajini.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!