Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoSrbija: Ziđin najavio...

Srbija: Ziđin najavio prvi zeleni rudnik na Balkanu

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Kompanija “Ziđin majning” (Zijin Mining) najavila je da će rudnik Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu, odnosno rudnik koji je potpuno ekološki.

Kompanija navodi da je cilj da se površina rudnika potpuno ozeleni i da to budu parkovi i bašte, kao i da se okna koja se više ne koriste zalivaju, odnosno napune smesom jalovine i cementa.

Veći deo, odnosno 90 odsto jalovine, koja ostaje kao nus proizvod nakon izvlačenja bakra, koristi se za pastu kojom se zalivaju okna rudnika.

Na taj način se sprečava uleganje tla i površina rudnika ostaje kao obradiva površina na kojoj je moguće saditi nisko i visoko rastinje, kazali su u menadžmentu rudnika.

Prema njihovim rečima, zagađenje je nulto jer se koriste najsavremenije tehnologije i mašine u rudarenje.

Iz „Ziđina“ su kazali da će i u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti ekologiji i ozelenjavanju površina kopova, u šta će biti utrošene desetine miliona dolara.

Prema rečima generalnog direktora Jong Čen, želja kompanije je da rudnik Čukaru Peki postane primer u Evropi i svetu.

„Želja nam je da rudnik bude u formi parka i bašte. Da se svake godine menja jer će se saditi različite biljke i kulture“, rekao je Čen.

On je dodao da trenutno u menadžmentu radi 110 Kineza, ali da je tendencija da se tak broj smanjuje, a da se daje šansa ljudima iz Srbije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Srbija: Beograd i Novi Sad prvi dobijaju pametna brojila

Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila za električnu energiju u domaćinstvima i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova. To je lepa vest za građane, jer će daljinsko očitavanje pametnih brojila eliminisati eventualne greške u očitavanju potrošnje. „Za prvu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!