Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaSrbija: Sjenica bi...

Srbija: Sjenica bi radije da gradi solarne elektrane nego TE „Štavalj“

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predsednik Opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je da i dalje postoji interesovanje investitora za izgradnju termoelektrane “Štavalj”, ali da je želja lokalne samouprave da se na Pešterskoj visoravni grade solarne elektrane.

On je istakao da se o projektu termolektrane u blizini rudnika uglja „Štavalj“ govori više od 20 godina, ali da je u ovom trenutku upitno hoće li se ona uopšte graditi.

„Postoji interesovanje, jer postoje ogromne ispitane zalihe uglja. Naš uslov, kao lokalne zajednice i političke opcije kojoj pripadam, od kojeg nećemo odustati, je da se u proizvodnji i preradi uglja poštuju najveći mogući ekološki standardi, da time ne bi bili ugroženi ni poljoprivreda, ni turizam. Bez takvih standarda, izgradnja termoelektrane bila bi pogrešna“, poručio je Mujagić.

Igradnja termoelektrane, snage oko 350 megavati, najavljivana je više puta u prethodnih dvadesetak godina. Rađene su i studije izvodljivosti i opravdanosti, a najviše zainteresovani za taj projekat bili su Česi.

Dok je izgradnja termoelektrane u domenu planova, Sjenica će, dodaje Mujagić, „protežirati solarnu energiju i izgradnju solarnih elektrana na Pešterskoj visoravni“.

„Gradimo najveću solarnu elektranu na Balkanu, od 50 megavata. Kada bismo napravili nekoliko takvih energetskih objekata, to bi donelo velike benefite lokalnom budžetu iz kojeg bismo mogli samostalno da rešavamo mnoge naše komunalne probleme“, rekao je Mujagić.

On je ocenio da Sjenica, pored juga Srbije, ima najveći broj sunčanih sati u godini, a izgradnji solarnih elektrana pogoduju, nadmorska visina, klima, kao i kvalitet sunčevih zraka na Pešterskoj visoravni, prenosi N1.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Srbija: Beograd i Novi Sad prvi dobijaju pametna brojila

Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila za električnu energiju u domaćinstvima i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova. To je lepa vest za građane, jer će daljinsko očitavanje pametnih brojila eliminisati eventualne greške u očitavanju potrošnje. „Za prvu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!