Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Vlada predložila...

Srbija: Vlada predložila poskupljenje struje za privredu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada Srbije je u utorak, 30. avgusta donela zaključak kojim preporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS) da kupcima na komercijalnom tržištu, odnosno privredi, električnu energiju od 1. septembra do kraja ove godine prodaje po ceni od 95 evra po megavat satu (MWh) bez poreza na dodatnu vrednost (PDV).

Dosadašnja cena električne energije za privredu je bila 75 evra po MWh, a novu cenu je predložilo ministarstvo privrede.

U zaključku vlade je navedeno da preporuka i da kupcima koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje cena električne energije posle 1. septembra bude 123,5 evra po MWh, bez PDV.

Za kompanije u odbrambenoj industriji preporučena cena električne energije od 1. septembra do 31. decembra ove godine je 86,13 evra po MWh, bez PDV-a.

Po toj ceni struju bi nabavljali i Jumko iz Vranja i Trajal korporacija iz Kruševca.

Globalne posledice ruske invazije na Ukrajinu, havarija elektroenergetskog sistema i suša doveli su Srbiju u situaciju da struju traži i od Azerbejdžana, bivše republike Sovjetskog Saveza sa obale Kaspijskog mora.

Srbija 70 odsto električne energije dobija iz termoelektrana, a ostatak dolazi iz centrala na vodu. Okosnica proizvodnje na ugalj je TENT u Obrenovcu, dok je Đerdap na Dunavu na granici sa Rumunijom najveća hidroelektrana.

Ministarka Zorana Mihajlović saopštila je 22. avgusta da će za kupovinu električne energije, gasa i naftnih derivata do kraja marta biti potrebno tri milijarde evra. Prošle zime, po podacima tog ministarstva, Srbija je za to izdvojila 1,65 milijardi evra.

Elektroprivreda Srbije, čija delatnost su proizvodnja, snabdevanje i trgovina električnom energijom, u prvih šest meseci 2022. ima gubitak od oko 420 miliona evra, podaci su iz Izveštaja o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja EPS-a.

EPS je u junu kupovao struju po 236,79 evra po megavatsatu i privredi na komercijalnom tržištu prodavao za 67,52 evra usled preporuke Vlade Srbije da se ograniči cena električne energije, prenosi Slobodna Evropa.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!