Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Srpska energetika...

Srbija: Srpska energetika otvorena za ulaganja sa Istoka i Zapada

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je srpska energetika oblast u kojoj postoji veliki prostor za ulaganje partnera sa Istoka i sa Zapada i pozvao sve zainteresovane investitore da sa Srbijom partnerski rade na velikim energetskim projektima.

Antić je, na otvaranju Godišnje skupštine Evropskog biznis kongresa u Beogradu, rekao da Srbija planira izgradnju novih energetskih objekata, kao što su rudnici i termoelektrane, ali i potrojenja za dobijanje energije iz obnovoljivih izvora.

Podsetio je da je Srbija usvojila novi Zakon o energetici u decembru prošle godine, koji sadrži Treći energetski paket (novi evropski propisi u oblasti energetike), ali i omogućava niz podsticaja za investiranje u energetiku.

Antić je istakao da Srbija daje podsticajne (fid-in) tarife za oko 1.100 megavata snage iz obnovljivih izvora i dodao da je zainteresovana za nastavak saradnje u toj oblasti sa stranim kompanijama.

“Srbija posvećuje pažnju svojoj sigurnosti i bezbednosti i želi da bude potpuno energetski nezavisna, kada je reč o proizvodnji električne energije, ali i sigurna i bezbedna kada je reč o snabdevanju naftom i gasom”, rekao je Antić.

Naveo je da država sa partnerima u Naftnoj industriji Srbije (NIS) radi velike projekte u poslovima revitalizacije postrojenja za nove rafinerije, koje će da obezbede efikasniji sistem snabdevanja gasom.

“Srbija želi da obezbedi sigurnost snabdevanja gasom kroz diversifikaciju ruta snabdevanja, ali i kroz izvore snabadevanja”, rekao je on.

Antić je predstavnike 80 kompanija iz 24 zemlje upoznao i sa naporima Vlade Srbije da sprovede ekonomske reforme i izrazio nadu da će skup omogućiti povezivanje domaće privrede, naročito u energetskom sektoru, sa stranim kompanijama i ulagačima.

“Država i Vlada su posvećeni stvaranju ambijenta koji će privlačiti investicije u Srbiju i koji će učiniti da biznis i sa Istoka i sa Zapada bude dobrodošao”, rekao je Antić.

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da se nada da EU neće ubuduće donositi odluke koje će ometati izgradnju infrastrukture za isporuku gasa u regionu.

Bajatović je rekao da nedostatak infrastrukture za isporuku gasa dovodi “Jugoistočnu Evropu u velike probleme”.

“Nadam se da će strukture koje upravljaju EU razmišljati o tome i mislim da ubuduće nećemo imati administrativne zabrane i probleme koji se baziraju na ideologiji” ili na nepoverenju, rekao je Bajatović.

Predsednik EBC i uprave kompanije “Gasprom” Aleksej Miler rekao je da je cilj te organizacije integracija zapadnih i istočnih ekonomija i ocenio da to postaje sve aktuelnije.

Dodao je da će na današnjem skupu biti donete odluke i o učešću drugih regiona u radu EBC i dodao da se pacifički i azijski region uključuju u rad te organizacije.

“Danas ćemo doneti odluke vezane za širenje područja naše delatnosti”, rekao je Miler na otvaranju skupa.

Miler je rekao da će se raspravljati i o energetskom sektoru u Evropi i njegovoj budućnosti, i naveo da na skupu učestvuje 80 kompanija iz 24 zemlje.

Izvor; RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!