Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaSrbija: Revitalizacija HE...

Srbija: Revitalizacija HE Đerdap I za duži radni vek

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Do sada je modernizovano pet agregata i završava se obnova poslednjeg agregata A3

U hidroelektrani „Đerdap 1“ u toku je finiš revitalizacije najveće dunavske HE koja će, po završetku obnove imati veću snagu i pouzdanost, duži radni vek za narednih 30 do 40 godina i godišnju proizvodnju veću za oko 10 odsto, rekli su u Elektroprivredi Srbije.

Do sada je modernizovano pet agregata i završava se obnova poslednjeg agregata A3.

Nominalna aktivna snaga svakog agregata posle revitalizacije je 190 megavata, a pre je bila 171 MW, što znači da se revitalizacijom elektrane dobila jedna nova elektrana, instalisane snage veće od 100 MW. Po završetku revitalizacije HE „Đerdap 1“, imaće snagu 1.140 MW.

“Montaža je pri kraju i uskoro se očekuje i prvo pokretanje agregata, primopredajna ispitivanja i u novembru sinhronizacija agregata na mrežu”, rekao je Radomir Mitrović, direktor za proizvodnju ogranka EPS „HE Đerdap“.

Stručni timovi „Elektroprivrede Srbije”, HE „Đerdap”, stručnjaci domaćih naučnih institucija i ruske firme „Silovije mašini” znanjem i radom uspešno vode revitalizaciju HE „Đerdap 1“.

U revitalizovane agregate ugrađena je najmodernija oprema domaćih i svetskih proizvođača. Glavni isporučilac opreme je ruska firma „Silovije mašini“ iz Sankt Petersburga, a deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama.

Izvođači radova su radnici HE „Đerdap 1“, „Goša montaže“, „Đerdap usluga“, ATB Sever iz Subotice, „Jadrana“, „Kolubara metala“, kao i stručnjaci instituta „Nikola Tesla“ i „Mihajlo Pupin“, dok je kontrola metala poverena Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda.

Agregat A3 zaustavljen je 1. septembra 2022. godine posle 51 godine, šest meseci i 27 dana rada i zvanično je počela šesta etapa revitalizacije đerdapske hidroelektrane, prenosi Telegraf.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Srbija: HE na Drini ispunile proizvodne planove

​ Kraj novembra obeležili su odlični proizvodni rezultati u „Drinsko-Limskim“ hidroelektranama. Hidroelektrana „Bajina Bašta“ premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć, saopštio je EPS. Reverzibilna...

Srbija: Bez poskupljenja struje – ministarka

Energetska situacija u Srbiji je stabilna, a nema potrebe za daljim uvećanjem cene struje, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. "Situacija energetska je stabilna, imamo dovoljno rezervi, osim ukoliko se ne desi nešto na šta ne možemo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!