Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija planira novu...

Srbija planira novu rutu za  snabdevanje gasom

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid prostorni plan područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod MG14 Grč Orljane-Leskovac-Vranje-granica sa republikom Severnom Makedonijom.

Kako se navodi u dokumentu koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, gasovod će biti dug 146 kilometara.

Osnovni cilj izrade Prostornog plana je izgradnja magistralnog gasovoda za južnu Srbiju čime će se obezbediti interkonekcija sa gasovodnim sistemom Republike Severne Makedonije i preduslovi za gasifikaciju gradova i opština južnog Pomoravlja.

Položaj koridora planiranog magistralnog gasovoda je, navodi se, takav da je izbegnut prolazak kroz gusto naseljena područja. Od većih naselja u neposrednoj blizini koridora nalaze se Doljevac, Vranjska Banja, Vranje i Bujanovac, piše Ekapija.

Linijski deo dvosmernog magistralnog gasovoda MG14 je planiran kao jednocevni sistem koji se u celini postavlja podzemno.

Gasovod se priključuje na postojeći glavni razvodni čvor (GRČ) “Orljane” koji se nalazi jugozapadno od naselja Orljane u opštini Doljevac (KO Orljane), a završetak gasovoda je interkonekcija gasovoda na granici Republike Srbije i Republike Severne Makedonije.

Planirani gasovod je maksimalnog radnog pritiska do MOP=55bar i planiran je od čeličnih cevi prečnika DN500.

Sastavni deo budućeg gasovoda činiće dve glavne mernoregulacione stanice – GMRS “Vladičin Han” i GMRS “Vranje”, kao i 6 blok stanica i ostali neophodni objekti i instalacije.

Gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom dogovorena je 2021. godine.

U aprilu ove godine resorna ministarka najavila je da je Srbija počela izradu prostorne i tehničke dokumentacije za izgradnju ove gasne interkonekcije.

Krajem maja Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod MG 14 GRČ Orljane – Leskovac – Vranje – granica sa Republikom Severnom Makedonijom.

– Na ovaj način se otvara mogućnost dopremanja na tržište prirodnog gasa i iz drugih pravaca snabdevanja i u praksi realizovala ideja o tržištu prirodnog gasa iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice – pisalo je u odluci.

Podsetimo, za oktobar je najavljen i završetak cele trase gasovoda između Srbije i Bugarske. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Srbija: HE na Drini ispunile proizvodne planove

​ Kraj novembra obeležili su odlični proizvodni rezultati u „Drinsko-Limskim“ hidroelektranama. Hidroelektrana „Bajina Bašta“ premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć, saopštio je EPS. Reverzibilna...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!