Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Ledeni dani...

Srbija: Ledeni dani povećali potrošnju i cene struje na berzama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Hladan talas pogurao je i potrošnju struje i cene u Evropi. U odnosu na decembar, megavat- sat na evropskim berzama poskupeo je 50 posto. U Srbiji je snabdevnje stabilno, a samo od juče, protrošnja struje porasla je za petinu.

U Srbiji se na struju greje ili dogreva svako peto domaćinstavo, a sa ledenim danima mnogi su posegli za grejalicama. TA peći, često dopune i po dnevnoj, višoj trifi. Iz EPS-a poručuju: uglja ima na zalihama termolektrana a hidrolektrane pokriju gotovo trećinu potrošnje, pa ove zime struje pretekne i za izvoz.

“Proizvodnja je stabilna. U prvih 10 dana januara izvezeno je i prodato električne enrgije u iznosu 78 hiljada megavat sati i ostvaren je prihod od nekih 6,7 miliona evra”, kaže izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS-u David Žarković.

I prenos je stabilan, kažu u “Elektromreži Srbije”. Prate vremensku prognozu i sa hladnim talasom svi su u pripravnosti.

Generalna direktorka “Elektromreže Srbije” Jelena Matejić kaže da je najgore ovo vreme oko nule, kada se tempertura spušta ukoliko to prati kiša to zna da naudi dalekovodima.

“Na svu sreću ove godine nije tako. Mi smo se prošle godine adekvatno pripremili. Svi naši planovi rekostrukcije su završeni u roku , seča rastinja takođe. EMS ima i havarijske stubove. Ovi stubovi se nalaze u svim našim regionalnim centrima. Tih nekih 15 kompleta stubova kojih imamo mi smo spremni da u slučaju teških nedaća koje mogu zadesiti svaki sistem na svetu možemo brzo da regujemo. To smo potvrdili prošle godine na primeru Šida”, kaže Matejićeva.

Zbog hlanoće čitava Evropa beleži rast potražnje, a berze struje reaguju. Veleprodajna cena megavat- sata u decembru bila je između 70 i 80 evra, a sada dostiže i 120 evra. Najviše ovih dana uvoze Nemačka, Italija i Mađarska.

“Vreme je nekako najvidljiviji faktor koji u roku od dva tri dana utiče na porast konzuma, potražnju i samim tim porast cena. Zatim tu je i mnogo drugih faktora popunjenost skladišta gasa, onda imamo i neke makroekonomske i globalne političke faktore. Tako da ne možemo sa sigurnošću reći ali ukoliko se nastavi ovaj hladan talas da sličan trend cena se nastavi do kraja januara”, kaže izvršni direktor srpske berze struje “SEPEКS” Miloš Mladenović.

Stabilnosti srpskog energetskog sistema doprinosi snabdevenost gasom i dobar rad toplana. Većina daljinskih sistema, tokom ledenih dana je u režimu celodnevnog grejanja.

Izvor: RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

Crna Gora: Raspisan tender za izgradnju dalekvoda vredan 1,6 miliona evra

Uprava za kapitalne projekte Crne Gore raspisala je tender za izgradnju elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja kompleksa Cmiljača električnom energijom. Reč je o dalekovodu 35 kV, od trafostanice (TS) 110/35 KV Ribarevine do TS 35/10 KV Cmiljača. Za ovaj tender opredeljeno...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!