Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Kako je...

Srbija: Kako je EPS ostvario profit od 527 miliona evra u prvih šest meseci

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Elektroprivreda Srbije prijavila je neto dobit u prvih šest meseci od 61,9 milijardi dinara što je oko 527 miliona evra.

Prema poslovnim planovima kompanije bio je predviđen profit od 22,2 milijarde dinara (nešto ispod 190 miliona evra), a u istom periodu prošle godine EPS je poslovao sa neto gubitkom od 49,3 milijarde dinara (420 miliona evra).

Kako se navodi u izveštaju o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja EPS AD za period od prvih šest meseci ove godine, dobit je posledica dobre hidrologije, manjih troškova nabavke uglja za termoelektrane, prihoda od izvoza struje i smanjenja troškova.

Od početka godine zaključno sa junom, proizvodnja struje iznosila je 17.810 gigavatsati što je za 16 odsto više nego prošle godine.

Samo hidroelektrane su proizvele 40 odsto više električne energije nego u istom periodu lane.

Prosečni dnevni dotoci na Drini bili su za 60 odsto, a na Dunavu 58 odsto veći nego u istom periodu 2022. godine.

Proizvodnja u termoelektranama je povećana za tri odsto u odnosu na prošlu godinu, ali je za pet odsto bila manja od planirane.

Veća proizvodnja struje dovela je i do rasta poslovnih prihoda. Za prvih šest ove godine EPS je ostvario prihode od poslovanja 269,8 milijardi dinara, dok je prošle godine u istom periodu prihodovao 176,1 milijardu dinara. U odnosu na plan, prihodi su bili veći za 14 odsto.

Zbog 79 kvarova na opremi termoelektrana, neplanski zastoji u proizvodnji su trajali 4,4 odsto ukupnog vremena, dok su termokapaciteti EPS-a 72 odsto vremena radili. Ostatak se odnosi na hladnu rezervu i remonte.

Za prvih šest meseci u termoelektranama je proizvedeno 56,6 odsto struje, u hidroelektranama 41,3 odsto, Panonske TE-TO (gasne elektrane) proizvele su 1,9 odsto, a obnovljivi izvori energije 0,2 odsto.

EPS je na dan 30. juna ove godine imao finansijski dug, odnosno zbir kratkoročnih i dugoročnih kredita od 163,9 milijardi dinara, što je smanjenje za 2,7 milijardi u odnosu na kraj prošle godine.

U martu 2022. godine za v.d. direktora EPS postavljen je Miroslav Tomašević. On je smenjen polovinom juna ove godine, nakon što je izabran novi Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije, a nakon transformacije kompanije u akcionarsko društvo, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Novi gasovod plaćen 94 miliona evra ali pitanje je ima li Azerbejdžan dovoljno gasa

Novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske zavšen je ovih dana, a u njega je uloženo blizu devet miliona evra više od planiranog novca, kako bi se obezbedila sigurnost u snabdevanju gasom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da Azerbejdžan, od kog...

Region JIE: Prodaja pljevaljskog uglja EPS-u – dva ugovora, dve smene

Elektroprivreda Srbije (EPS) je jednostrano raskinula ugovor o kupovini mrko-lignitnog uglja od Rudnika uglja Pljevlja, koji je potpisan maja 2022. godine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši direktor Rudnika Milan Lekić. Taj ugovor istražuje Specijalno državno tužilaštvo (SDT)...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!