Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: EPS privredi...

Srbija: EPS privredi nudi nove cene struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije ovih dana šalje ponude privrednicima za zaključenje novih ugovora, sa cenama koje su po prvi put šarene baš kao i one na berzi struje – s tom razlikom što je EPS i dalje skuplji od te iste berze. Jasno je onda ko zarađuje na regulaciji cena, ali ostaje pitanje zašto domaćoj privredi, ali i građanima stavljamo na teret tuđe loše poslovne odluke, a i ko kupuje jeftiniju berzansku struju kad EPS snabdeva gotovo celu domaću privredu električnom energijom?

Da li je stepen propadanja EPS-a bio toliki da ni zajam MMF-a od 2,4 milijarde evra, ali ni viša cena za građane i privredu ne može da ga postavi na noge, nego mora da se zarađuje i preko trgovine na berzi?

Ili država koja i dalje vodi EPS, a koja je i osnovala berzu električne energije jednima prodaje ispod cene, dok za druge važi druga cena? Ili država zna nešto i pre dešavanja na otvorenom tržištu pa želi da zaštiti potrošače? Ko onda zarađuje na lokalnoj berzi, dok traje kontrola cena struje od strane države?

Kako za Novu ekonomiju kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS), završetak energetske krize u Evropi prouzrokovao je konstantan pad cena struje na referentnim berzama, počev od novembra prošle godine i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena u prvom kvartalu ove godine, čime je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena električne energije u Srbiji.

Prva ponuda koju je EPS posle toga poslao, kada smo početkom ovog meseca razgovarali sa biznismenom Zoranom Drakulićem, glasila je na nekih 91 evro za megavatsat. To se u međuvremenu promenilo – nagore.

„Sada smo dobili ponudu sada od 94 i nešto evra po megavatsatu. Ali prvi put se dešava da privreda dobija različite cene. Neko je dobio 89, neko 84, neko i 97 evra. Tog dana kada vam pošalju ponudu, oni kao gledaju tržište. Šta to znači, da mi zavisimo od toga kog dana će oni da gledaju tržište i kada će da vam pošalju ponudu?“, kaže Drakulić.

Tržišno formiranje cena kako je EPS zamislio

Od političara do sada nismo čuli da će se cena struje formirati tržišno, dok je berza, iako je formirana u decembru 2022, trgovanje na dnevnom nivou počela tek prošle godine u julu. Zašto se i ranije privrednici nisu obavestili o tome kako će u doba visokih kamatnih stopa cene biti formirane i kako da eventualno pronađu druge dobavljače umesto EPS-a? Verovatno je odgovor na to pitanja jasan kada svi igrači na tržištu kažu da je najveći problem u poslovanju u Srbiji transparetnost.

Kako objašnjavaju iz PKS, imajući u vidu da od 1. maja ističu ugovori o snabdevanju koje je EPS zaključio po ograničenim cenama u skladu sa preporukama Vlade Srbije, a u cilju zaštite privrede u uslovima poremećaja na tržištu, Elektroprivreda Srbije je počela da ugovara snabdevanje „po tržišnim principima u uslovima konkurencije“.

„EPS nudi kupcima uslugu snabdevanja električnom energijom po cenama značajno nižim u odnosu na do sada ograničene cene od 119,67 evra po megavatsatu. Cene se formiraju na osnovu više faktora, a to su ukupna potrošnja, dijagram potrošnje, kao i prilike na tržištu. Tokom pregovaranja sa svakim pojedinačnim kupcem, Elektroprivreda Srbije nudi više opcija ugovaranja cena, perioda snabdevanja, pa i mogućnost usklađivanja cena električne energije sa tržišnim kretanjima tokom ugovorenog perioda snabdevanja, koje kupci mogu odabrati u skladu sa svojim potrebama“, navode u PKS.

Prema podacima SEEPEX-a, srpske berze struje, prosečna cena trgovanja je u aprilu mesecu bila 62,23 evra po megavatsatu. I u proteklih 90 dana, kada se pogleda trgovanje na berzi, cena je uvek bila niža od 119,67 evra koliko je privreda sve to vreme plaćala.

Ako se pogleda trgovanje u petak, najniža cena je iznosila 72, a najviša 135 evra za megavatsat, prenosi Nova ekonomija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...

Srbija: Više od trećine struje dobijamo iz zelenih izvora

Više od 35 procenata električne energije dobijamo iz obnovljivih izvora energije, pre svega iz hidropotencijala jer Đerdap i ostale velike hidroelektrane daju značajne kapacitete, tako da ima prostora za napredak u solaru i vetru, rekla je za RTS direktorka...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!