Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: EPS još...

Srbija: EPS još nije podnela zahtev za poskupljenje struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije (EPS) do danas nije podnela zahtev za povećanje cene struje, tako da se još ne zna kada i za koliko će struja poskupeti.

– EPS još nije podnela zahtev za poskupljene električne energije, niti je izvesno kada bi do toga moglo da dodje – rekli su agenciji Beta u EPS-u.

Vlada Srbije se obavezala sporazumom s Međunarodnim monetranim fondom (MMF) da od 1. aprila poveća cenu struje za ukupno 15 odsto, uključujući i iznos akcize koja će biti uvedena.

Po najavi ministra finansija Srbije Dušana Vujovića, akciza na struju iznosice 0,5 dinara po kilovat-satu što znači da bi ostatak do ispunjenja obaveze prema MMF trebalo da se nadoknadi povećanjem cene.

Iz Vlade Srbije su najavljivali da cena struje neće biti menjana do kraja zimske sezone, koja se završava 15. aprila.

Odluku o promeni regulisane cene struje donosi Agencija za energetiku Srbije (AERS) na zahtev EPS-a, a prema zakonu, nova cena primenjuje se 30 dana od objavljivanja u “Službenom glasniku”.

Kako su ranije kazali u AERS-u, postupak davanja saglasnosti na zahtev za povećanje cene struje ne mora dugo da traje pošto se podaci redovno prate i analiziraju.

Po regulisanoj ceni struje u Srbiji se snabdevaju domaćinstva i mali potrošači, odnosno preduzeća koja su priključena na distributivni sistem i imaju manje od 50 zaposlenih i manje od 10 miliona evra prihoda godišnje.

Struja u Srbiji za korisnike koji se snabdevaju po regulisanim cenama poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013, i to 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Nakon tog poskupljenja prosečna cena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.

Izvor; Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!