Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Obećali MMF-u,...

Srbija: Obećali MMF-u, šta sad čeka EPS?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Srbiji se očekuje pojeftinjenje gasa i poskupljenje struje, a posle analize Agencije za energetiku biće poznato kolika će korekcija cena tih energenata biti.

Član Seveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić izjavila je da se očekuje da Ministarstvo energetike, koje određuje veleprodajnu cenu gasa za javne snabdevače obavesti to regulatorno telo kolika je veleprodajna cena gasa i na osnovu toga će Agencija utvrditi za koliko se za svakog snabdevača ponaosob menja krajnja.

Pojeftinjenje gasa se očekuje zbog pada cena nafte na svetskom tržištu u prethodnom periodu, jer se cena gasa određuje na osnovu devetomesečnog usklađivanja sa cenama nafte.

Kada je reč o promeni cene struje, Hadžibabić je istakla da iz Elektroprivrede Srbije (EPS) još nije stigao predlog za promenu cene struje u Agenciju za energetiku.

Kada taj predlog stigne Agencija će ga analizirati i dati svoje mišljenje, rekla je Hadžibabić i dodala da Agencija za energetiku redovno dobija podatke od EPS-a i analizira situaciju, tako da ta konačna analiza neće dugo trajati, kada stigne zvaničan predlog.

Nova cena struje, po Zakonu o energetici, primenjuje se tek posle odobrenja Agencije za energetiku i kada istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku, što znači da struje neće moći da poskupi, najmanje u narednih mesec dana.

Hadžibabić je ukazala da se tokom analize mora obratiti posebna pažnja na to gde će i na šta, ta dodatna sredstva od poskupljenja struje, biti utošena.

Hadžibabić je ukazala da akcize na struju, o čijem uvođenju je bilo reči u javnosti, nisu u nadleženosti tog regulatornog tela, istakavši da i pored uvođenja akciza, ako do toga dođe, ima prostora za povećanje cena struje, ali da to zavisi od toga šta će EPS predložiti da radi u narednom periodu.

Ako EPS predloži neku novu izgradnju, revitalizaciju energetskih objakata ili neki tehnološki zahvat, to će onda biti opravdan trošak, zbog koga je neophodno povećanje cene struje, ali ako Agencija ne bude “videla” na šta bi taj novac otišao, onda taj trošak neće biti opravdan, dodala je Hadžibabić.

Ona je naglasila da država, zbog finansijske nemoći stanovništva, mora da radi na zaštiti najsiromašnjih kupaca i da tu obaveze ne treba da prebacuje na EPS.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013. godine za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu. Prosečna cena struje bez PDV-a za domaćinstva sada iznosi 6,14 dinara, a za industriju 5,85 dinara.

Izvor; B62

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!