Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Da li...

Srbija: Da li će EPS morati da uvozi struju tokom zime?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Iako je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izrazila očekivanja da će Elektroprivreda Srbije “energetske potrebe građana i privrede Srbije pokriti iz svoje proizvodnje” stručna javnost ne deli njen optimizam po tom pitanju, ali i dodaje da će u slučaju da tokom zime uvoz iz inostranstva bude nužan ipak biti manji nego pre dve godine kada se zemlja suočila sa kolapsom elektroenergetskog sistema.

Ministarka Đedović Handanović izjavila je da se remonti u EPS-u privode kraju, a da se na deponijama tog preduzeća nalazi 2,3 miliona tona uglja.

– Očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede Srbije pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje – kazala je Dubavka Đedović Handanović.

U EPS-u za Danas kažu da su pripreme kapaciteta za novu zimsku sezonu urađene po planu i da je “sistem spreman da i u narednom periodu obezbedi sigurnost i stabilnost snabdevanja električnom energijom potrošaća u Srbiji”.

– Na deponijama termoelektrana ovih dana zalihe uglja su 2,3 miliona tona, a njegova proizvodnja odvija se u skladu sa planom i raspoloživim resursima. U akumulacijama hidroelektrana je 600 gigavat-sati, što je takođe u skladu sa planiranim vrednostima. Tokom ove godine hidrološka situacija je povoljna i hidroelektrane EPS-a proizvele su 9.543 gigavatsati, što je za skoro 42 odsto više u odnosu na prošlu godinu i to je maksimalna hidro proizvodnja u poslednje 23 godine – navode u Elektroprivredi Srbije.

Domaći stručnjaci za energetiku ističu da nije moguće garantovati da EPS tokom zime, ako ona bude jaka, neće biti prinuđen da uvozi struju.

Naime, poznato je da se u Srbiji značajan broj domaćinstava greje na struju jer nije priključen na sistem daljinskog grejanja niti na gasovodnu mrežu što u zimskoj sezoni u velikoj meri povećava potrošnju električne energije.

Novi blok B3 izgrađen u Termoelektrani “Kostolac” još uvek nije počeo sa proizvodnjom, a sama ministarka Đedović Handanović je izjavila “da su potrebni dodatni napori i sredstva za otvaranje novih otkrivki i kopova, jer su ležišta složenija nego ranije”.

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže za Danas da garancije da će EPS u toku zimske sezone uspeti da proizvede dovoljne količine struje u svojim postrojenjima te da shodno tome neće morati da uvozi nedostajuću električnu energiju ne postoje.

– Ja bih naravno voleo da je tako nešto moguće jer na taj način EPS ne bi morao da kupuje struju u inostranstvu koja je upravo najskuplja tokom zimskog perioda. Da li će biti uvoza zavisi prvenstveno od potrošnje električne energije. Objektivno gledano moglo bi se reći da će tokom zimskih meseci EPS možda ipak biti prinuđen da uvozi određene količine struje. Ono što se pouzdano može reči je da će te količine biti manje od onih koje su se u Srbiju uvozile u periodu 2021.-2022. godine. Takođe, u slučaju da se potreba za uvozom struje pojavi dobra vest je to što je njena trenutna cena znatno jeftinija nego što je bio slučaj prošle zime.

Primera radi, u decembru prošle godine cena struje na berzama iznosila je 260 evra po megavat -satu dok se sad za decembar ove godine trguje po ceni od 138 evra a za januar po ceni od 153 evra po megavat-satu – navodi naš sagovornik.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor takođe ističe da je na osnovu iskustva iz proteklih zimskih sezona nemoguće tvrditi da uvoza struje iz inostranstva u ovoj sezoni neće biti.

– Struja se zimi znatno više troši nego u drugim periodima i garancija da će EPS uspeti da podmiri potrošnju građana i privrede iz svoje proizvodnje ne postoji. Iskustvo iz proteklog perioda je upravo suprotno. Međutim, ono što treba naglasiti je da se situacija u EPS-u popravila nakon smene Milorada Grčića sa pozicije direktora preduzeća jer je u periodu dok je na njegovom čelu bio Miroslav Tomašević došlo do pomaka. U međuvremenu je EPS dobio i Nadzorni odbor kojim rukovode kadrovi iz Norveške čime su stvoreni preduslovi za uspešan poslovni oporavak i razvoj tog preduzeća – zaključuje naš sagovornik, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: EPCG nije razmatrala zahtev za poskupljenje struje

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dosad nije razmatrala bilo koji vid povećanja cijene električne energije za narednu godinu, kazao je u emisiji "Link" Radija CG tehnički direktor kompanije Zoran Šljukić. Saopštio je i da će ova godina biti rekordna po proizvodnji...

Crna Gora: Elektroprivreda Republike Srpske novi član berze BELEN

MH Elektroprivreda Republike Srpske Matično preduzeće AD Trebinje (ERS), kompanija sa sjedištem u Trebinju, uspješno je završila proces registracije na berzanskom tržištu Crne Gore i time postala dvadesetdrugi učesnik na BELEN-ovim tržištima, od čega petnaesti van Crne Gore, saopšteno...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!