Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaBugarska uvela porez...

Bugarska uvela porez na tranzit ruskog gasa, kako to utiče na snabdevanje Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Bugarska je uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije u širu EU, prema zakonu objavljenom u petak na zvaničnom sajtu bugarskog parlamenta.

Nova uredba stupa na snagu odmah i uvodi taksu od 20 bugarskih leva (10,76 dolara) po megavat-satu, ili otprilike 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se tranzitira kroz zemlju.

Naknada čini oko 20% trenutne cene gasnih fjučersa u čvorištu Title Transfer Faciliti (TTF) u Holandiji, evropskom standardu za ovu robu. Prema podacima Londonske interkontinentalne berze (ICE), u petak je zatvorio oko 55,1 evra (57,9 dolara) po megavat-satu, prenosi Raša Tudej.

Ruski energetski gigant Gasprom je do 2022. godine bio jedan od ključnih snabdevača Bugarske gasom iz gasovoda. Međutim, nakon što su lokalne vlasti odbile da plate gorivo u rubljama, direktan izvoz u balkansku zemlju je obustavljen.

Ugroženo snabdevanje južne Evrope

Iako Bugarska više ne uvozi gas iz Rusije za domaću upotrebu, ona je ostala jedna od retkih ruta za njegovu isporuku u EU nakon što su se tokovi smanjili zbog sankcija Moskvi u vezi sa Ukrajinom i sabotaže gasovoda Severni tok. Prema procenama Blumberga, otprilike polovina ruskog gasa iz gasovoda namenjenog EU trenutno ide preko Bugarske, ulazeći preko gasovoda Turski tok.

Poverenica: Najveći problem žena sa sela neplaćen rad u domaćinstvu

Eksperti upozoravaju da bi novi bugarski porez mogao da ugrozi snabdevanje niza zemalja južne Evrope, uključujući Mađarsku i Srbiju, koje se i dalje oslanjaju na Rusiju za većinu svojih potreba za gasom. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nazvao je tu meru „ neprihvatljivom “.

„ Čini se da postoje novi pokušaji da se ugrozi sigurnost snabdevanja Mađarske energentima i da se mađarsko-ruska energetska saradnja, uključujući transport prirodnog gasa, onemogući… Da država članica Evropske unije ugrozi snabdevanje gasom drugoj članici EU, suprotno je evropskoj solidarnosti, pravilima , i neprihvatljivo je “, rekao je Sijarto u petak, dok je prisustvovao forumu „Ruska energetska nedelja“ u Moskvi. On je dodao da i Mađarska i Srbija već preduzimaju korake kako bi osigurale da Bugarska ne može da primenjuje zakone na svoj uvoz gasa.

Gasprom još nije komentarisao razvoj događaja, niti je odgovorio na zahteve medija da reaguje.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!