Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Beograd i...

Srbija: Beograd i Novi Sad prvi dobijaju pametna brojila

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila za električnu energiju u domaćinstvima i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova. To je lepa vest za građane, jer će daljinsko očitavanje pametnih brojila eliminisati eventualne greške u očitavanju potrošnje.

„Za prvu fazu zamene brojila obezbeđeno je 110 miliona evra iz donacije EU. Krenuli smo od Beograda i Novog Sada i ugrađujemo brojila domaćih proizvođača, koji su pobedili na tenderu. Korisnici neće imati nikakav trošak, jer je instalacija digitalnih brojila za njih besplatna. Ekipe montera su prošle stručnu obuku i već su na terenu“, rekli su u Elektrodistribuciji Srbije, prenosi Blic.

Korist od novih brojila za građane biće višestruka – svi podaci biće na jednom mestu, moći će da prate svoju potrošnju i uoče kako mogu da štede energiju, a sam sistem će pratiti varijacije očitanih podataka, ukazivati na eventualne kvarove ili probleme i inicirati kontrolu.

„Država je obezbedila više od 180 miliona evra investicija u distributivni sistem, što je rekordan iznos u poslednjih nekoliko decenija. Modernizujemo niskonaponsku mrežu širom Srbije sa ciljem da građani imaju sigurno i pouzdano snabdevanje, da smanjimo prekide u napajanju i da se unapredi efikasnost upravljanja mrežom. Uvođenje pametnih brojila doprineće da umanjimo gubitke na mreži, bolje upravljamo potrošnjom, ali i brže reagujemo na kvarove i otklanjanje problema, što je važno zbog energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine. Očekujemo da Elektrodistribucija Srbije maksimalno efikasno realizuje ovaj projekat u najkraćem mogućem roku“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili stanja brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži. Pored toga, brojila imaju odobrenje Direkcije za mere i dragocene metale i pre postavljanja prolaze kroz dodatnu kontrolu tačnosti merenja što takođe potvrđuje Direkcija.

„Konstantno radimo na unapređenju i modernizaciji sistema da bi se optimizovao rad distributivne mreže i sprečili gubici. Pametna brojila su deo tog procesa modernizacije, koji donosi bolje usluge za građane i privredu“, istakli su u Elektrodistribuciji Srbije.

Upravo ugradnjom pametnih brojila sa modernom tehnologijom dobija se precizniji obračun potrošnje struje. Svako pametno brojilo ima u sebi kalendar i sat realnog vremena tako da automatski svakog prvog u mesecu u 00.00 časova upisuje podatke u posebnu, zaštićenu memoriju, kao i u bazu podataka.Prema podacima Elektrodistribucije Srbije, koja je operator distributivnog sistema, u mreži trenutno postoji oko 3,78 miliona brojila, a najveći deo njih će u narednih nekoliko godina biće zamenjen pametnim.

Stručnjak za energetiku Željko Marković ocenio je da je uvođenje infrastrukture pametnih brojila neophodno i daje nove mogućnosti za korisnike, u zavisnosti od tipa brojila koje se ugrađuje.

„Osim daljinskog očitavanja, koje smanjuje troškove distribucijama, omogućava i uvođenje dinamične tarife što će nas očekivati u nekoj daljoj budućnosti. Savremena digitalna brojila, ili kako ih još nazivamo „pametna” neophodna su svima koji žele da budu kupci proizvođači električne energije“,istakao je Marković.

Stižemo EU

Iz donacije EU trebalo bi da se ugradi oko 470.000 digitalnih brojila, a očekuje se proširenje projekta sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB). Generalni plan je da se za 10 godina dostigne nivo od 80 odsto pametnih brojila na distributivnoj mreži, što je zacrtani cilj i zemalja EU, prenosi biznis.rs.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Vetropark Pupin obezbedio kredit od 91 milion evra

Erste grupa i Erste banka u Srbiji su u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) odobrili kredit od 91,4 miliona evra za izgradnju vetroparka "Pupin" u Srbiji, koji će graditi kompanija Enlight Renewable Energy (Enlight), saopšteno...

Hrvatska: Iznos naknade za priključenje na mrežu glavna kočnica projekata OIE

Zahvaljujući između ostalog i zalaganju HGK i Udruženja od tada pa do danas donesena je Uredba za energetsko odobrenje, kao i Pravila o priključenju na distribucijski i prijenosni sustav te Mrežna pravila. Donesena je i izmjena i dopuna Pravilnika...

Grčka: Enaon EDA planira ulaganje od 769 miliona evra u nove gasne mreže

Enaon EDA, operator distributivne gasne mreže pod okriljem italijanske energetske grupe Italgas, uključio je 769 miliona evra investicija i preko 113.000 novih priključaka u svoj novi petogodišnji plan razvoja koji pokriva period od 2024. do 2028. godine. RAAEI, grčka Regulatorna agencija za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!