Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaSeverna Makedonija: Vrednost...

Severna Makedonija: Vrednost plana za povlačenje uglja 4 milijarde evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Međunarodni kreditori, uključujući Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetsku banku, podržavaju plan vredan 4 milijarde evra za odvikavanje Severne Makedonije od električne energije na ugalj, rekao je šef EBRD za Reuters.

Dogovor, za koji se očekuje da će biti objavljen na COP28 pregovorima o klimi u Dubaiju koji počinju 30. novembra, uključuje plan za zatvaranje dve elektrane na ugalj u zemlji i njihovu zamenu sa 1,7 gigavata obnovljive energije.

„Ugalj u Severnoj Makedoniji predstavlja 40 odsto izvora energije, tako da je veoma važan u ovoj zemlji“, rekla je predsednica EBRD Odil Reno Baso za Reuters.

Nazvan „Investicioni program za energetsku tranziciju“, plan prati slične napore za brže penzionisanje elektrana na ugalj u Južnoj Africi, Indoneziji, Vijetnamu i Senegalu, uz podršku vlada, javnih zajmodavaca i privatnih investitora.

Njegova cena – što je ekvivalentno 2.000 evra za svakog od 2 miliona stanovnika balkanske zemlje – naglašava poteškoće sa kojima se suočavaju mnoge male zemlje ili zemlje sa niskim prihodima u finansiranju tranzicije na čistiju energiju.

Skoplje najzagađeniji grad u Evropi

Ujedinjene nacije su 2018. proglasile glavni grad Severne Makedonije, Skoplje, najzagađenijim u Evropi, a zemlja je godinama radila na tome da se odvoji od uglja. Ali 2021. ponovo je otvorio neaktivnu termoelektranu REK Oslomej na ugalj kako bi smanjio uvoz električne energije. Obe njegove elektrane na ugalj su stare, zastarele i rade na lignit, tip uglja koji najviše zagađuje.

Reno-Baso je rekla da će, pored oko 300-400 miliona evra koncesionog finansiranja, finansiranje doći od multilateralnih zajmodavaca poput Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i privatnog sektora.

Severna Makedonija se pridružila savezu Powering Past Coal Alliance, grupi zemalja posvećenih postepenom ukidanju električne energije na ugalj, 2021. godine. Nakon što je prvobitno cilj bio završetak do 2027. godine, pomerila je datum na 2030. u januaru prošle godine.

Odlaganje i planovi za otvaranje dva nova rudnika uglja zbog zabrinutosti za energetsku bezbednost izazvanu ratom u Ukrajini odražavaju akcije drugih država Evropske unije, ali su izazvale kritike aktivista za zaštitu životne sredine, prenosi bonitet.rs.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!