Saradnja bi mogla da obuhvati izgradnju pilot-fabrike sunđerastog gvožđa u Kini

Proizvodnja čelika je jedan od najvećih zagađivača

Kompanija koja godišnje iskopa najviše rude gvožđa i najveći proizvođač čelika na svetu udružuju se kako bi sarađivali na projektima smanjenja emisije ugljen-dioksida u sektoru proizvodnje čelika, koju inače karatkeriše visoki stepen zagađenja okoline.

Rio Tinto Group i China Baowu Steel Group Corp. potpisale su memorandum o razumevanju za istraživanje nekoliko inicijativa, uključujući uspostavljanje takozvanih zelenih postrojenja za proizvodnju čelika u Kini i Zapadnoj Australiji, navodi se u saopštenju.

Memorandum o razumevanju je primer saradnje između rudarskih kompanija i njihovih mušterija dok sektor čelika – jedan od najvećih izvora emisija štetnih gasova na svetu – pokušava da se dekarbonizuje. Peking je obećao da će kineska industrija čelika dostići vrhunac emisija ugljen-dioksida do 2030. godine, a karbonsku neutralnost do 2060. godine.

Proizvođači čelika su na početku višedecenijskog putovanja na kom treba da napuste proizvodnju baziranu na upotrebi visokih peći na ugalj, koje trenutno dominiraju u industriji. Glavna prepreka za australijske rudarske kompanije kao što je Rio Tinto je to što njihova ruda možda nije pogodna za postrojenja koja rade na vodonik, a ne na ugalj.

“Ovaj memorandum o razumevanju ima za cilj da odgovori na jedan od najvećih izazova sa kojima se industrija suočava  – razvoj kapaciteta postrojenja za najrasprostranjenije rude gvožđa niskog ili srednjeg kvaliteta koja ne bi zagađivala okolinu”, rekao je komercijalni direktor Rio Tinta Alf Barrios u saopštenju.

Rio Tinto i Baowu su se dogovorili da zajedno analiziraju mogućnosti sprovođenja niza projekata, uključujući:

  • Pilot-fabriku sunđerastog gvožđa u Kini
  • Unapređenje tehnologije za pravljenje peleta gvožđa visokog kvaliteta od australijskih ruda
  • Dalji razvoj Baowuove tehnologije za smanjenje emisija iz visokih peći
  • Fabriku gvožđa sa niskim emisijama ugljen-dioksida u Zapadnoj Australiji
Australijska kompanija Rio Tinto bila je u centru pažnje nakon najave da će u Srbiji graditi najveći rudnik litijuma u ​​Evropi, vredan 2,4 milijarde dolara, što je dovelo do niza protesta. Odluka o izgradnji je zaustavljena, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije ove godine rekao da bi Srbija mogla da preispita svoju odluku da blokira projekat.
Protesti ekoloških udruženja i opozicije zbog opasnosti od zagađenja naveli su premijerku Anu Brnabić da zaustavi razvoj tog projekta pre godinu i po. “Narod ne bi trebalo da propusti priliku da iskoristi svoje ogromne rezerve litijuma“, rekao je Vučić i dodao da je zaustavljanje projekta “krajnje neodgovorno”.
“Razgovaraću o tome sa vladom kad-tad”, rekao je Vučić u januaru u Beogradu u intervjuu za Bloomberg. “Mi smo jedina zemlja koja se zapravo uzdržala od eksploatacije”.
Bloomberg Adria u aprilu ove godine pisala je da kompanija Rio Tinto više od dve godine pokušava da dobije odobrenje za eksploataciono polje od Ministarstva rudarstva i energetike, odnosno dokument koji joj omogućava da započne eksploataciju litijuma u ​​Srbiji, uprkos činjenici da ne poseduje svu potrebnu dokumentaciju, prenosi Blumberg.