Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska:Počela izgradnja...

Republika Srpska:Počela izgradnja hidroelektrane “Mrsovo” u Rudom vrijedna 200 mil KM

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

zgradnja hidroelektrane “Mrsovo” kod Rudog instalisane snage 36,8 megavata danas je zvanično počela potpisivanjem Povelje i polaganjem kamena temeljca, koje su obavili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vlasnik grupacije “Comsar energy” Rašid Sardarov.

Dodik je rekao da je vlasnik “Comsar energy group” obezbijedio novac za tu investiciju u iznosu od 200 mil KM.

– Ova investicija je dokaz da Vlada Republike Srpske ulaže maksimalne napore za razvoj istočnog dijela Republike Srpske. Dokaz za to je i izgradnja saobraćajnice i tunela na Čemernu, zatim ulaganje u izgradnju Andrićgrada i ovaj hidroenergetski objekat u Rudom – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da Serdarov i njegova kompanija ulažu dosta novca u Republiku Srpsku i istakao da će tako biti i ubuduće.

Serdarov je rekao da će ova investicija omogućiti narodu ovog kraja da bolje živi, da se poboljša njegova socijalna struktura i da mladi ljudi ostaju da žive u ovoj opštini.

– Na vrijeme su pribavljene građevinska i ekološka dozvola. Namjera je investitora da hidroelektrana ne naruši prirodnu sredinu i ljepotu ovog kraja i trud građana ove opštine da rijeka Lim bude čista i bistra – rekao je Serdarov.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da hidroelektrana “Mrsovo” neće imati značajniju akumulaciju i da se ona svrstava u red protočnih hidroelektrana.

– Značajno je da će na ovom hidroenergetskom objektu, kada bude završen, biti zaposleno 25 radnika i stručnjaka – istakla je Golić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević zahvalio je kompaniji “Comsar energy” koja, osim ovog hidroenergetskog objekta, ulaže i u energetska postrojenja u Ugljeviku.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je da Ruđani doživljavaju ovaj projekat kao početak razvoja skoro zamrlog grada i njegove industrije, otvaranja novih radnih mjesta i napretka u svakom pogledu.

Vrijednost investicije u hidroelektranu “Mrsovo” je 200 mil KM. Pod akumulacionim jezerom biće oko 200 hektara zemljišta, a voda će doći do regionalnog puta Brodar – Rudo – Priboj.

Godišnja proizvodnja hidroelektrane biće 141 gigavat-čas električne energije. Ona će biti priključena na elektroenergetski sistem Republike Srpske.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Maida Ibrišagić Hrstić, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić, narodni poslanici, načelnici susjednih opština i drugi gosti.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!