Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Kovin-Kompaniji ukinuta dozvola...

Srbija:Kovin-Kompaniji ukinuta dozvola za izgradnju vetroparka vrednog 300 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Građevinska dozvola kompaniji Kontinental Vind Srbija (CWP) za izgradnju vetroparka u Čibuku, vrednog oko 300 miliona evra, iznenenada je ukinuta, čime je ta investicija dovedena u pitanje, izjavila je danas direktor te kompanije Ana Brnabić.

Ministarstvo građevinarstva je pre dve nedelje ukinulo pravosnažnost građevinske dozvole za taj vetropark, čija procedura izdavanja je trajala pet godina i u šta je Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA), uložilo 30 miliona evra, rekla je Brnabić, na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoje (CEDEF).

Vetropark “Čibuk“ u Kovinu treba da bude snage 145 megavata (MW).

Ona nije mogla da kaže kada će se krenuti sa izgradnjom tog vetroparka jer, kako je istakla, ako tako ostane, doći će do odlaganja početka izgradnje, koje je bilo planirano u ovoj godini.

To je, kako je naglasila, veliki udarac za celu industriju koja se bavi vetroparkovima u Srbiji, jer su, kako je rekla, sve građevinske dozvole izdavane na isti način.

“Ne znam da li će ovaj postupak Ministarstva povući i poništenje svih ostalih građevinskih dozvola za vetroparkove u Srbiji”, kazala je ona i istakla da ako ovako ostane trebaće im ponovo pet godina da dobiju novu građevinsku dozvolu.

Ne znam šta dalje, danas imamo sastanak Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA), čiji je član i kompanija CWP, rekla je ona i dodala da resorno Ministarstvo energetike nije bilo uključeno u to.

Brnabić je precizirala da je do ukidanja pravnosnažnosti građevinske dozvole za vetropark kompanije CWP došlo zbog, kako je rekla, nejasnoća da li trafo stanica neophodna za rad vetroparkova, može ili ne može biti na ime investitora.

Ona je ukazala i da je najveća zamerka investitora u vetroparkove u Srbiji nestabilan i nepredvidiv zakonodavni okvir, koji se za tu oblast često menja, kao i nepotpuna primena zakonskih odredbi.

Srbija, kako je naglasila, bez vetroparkova, neće uspeti da ispuni cilj da do 2020. godine iz obnovljivih izvora proizvodi 27 odsto od ukupne potrošnje energije.

Ona je navela i da će ukupne investicije u energiju vetra u Srbiji, da bi se ispunila propisana kvota od 500 megavata iz vetroparkova, iznositi oko 700 miliona evra, što je značajno za srpsku privredu.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!