Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska:Dogovor o...

Republika Srpska:Dogovor o dugu otvara put za Južni tok

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlade RS i FBiH postigle su dogovor u vezi s raspodjelom duga za neplaćeni prirodni gas, koji je Rusija isporučivala BiH u periodu od 1991. do 1995. godine, čime je ispunjen preduslov za nastavak aktivnosti na pripremi izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” kroz RS, nezvanično saznaju “Nezavisne”.

Ovaj dug biće riješen na način da se “prebiju” potraživanja koje država BiH ima prema Ruskoj Federaciji po osnovu klirinškog potraživanja u iznosu od 125,2 miliona dolara.

Rješavanje duga između BiH i Rusije je preduslov za osnivanje zajedničke kompanije između “Gas-Resa” i ruskog “Gasproma” i otpočinjanja izgradnje gasovoda “Južni tok” kroz RS.

Kada je u pitanju dug za isporučeni gas, u Vladi FBiH u petak su nam potvrdili da je postignut dogovor.

Naglasili su da su prihvatili Sporazum o alokaciji duga od 104,8 miliona dolara i to na način da se na FBiH alocira 53,89, a na RS 50,91 milion dolara. Još se čeka da Vlada RS taj sporazum stavi na dnevni red i prihvati, kako bi se zajedno išlo prema Savjetu ministara BiH.

U Vladi RS u petak nismo uspjeli da saznamo da li je ovaj sporazum i dogovor prihvatljiv za Srpsku i kada će Sporazum o alokaciji duga biti potpisan.

BiH je jedina od zemalja bivše SFRJ, koja još nije riješila pitanje klirinškog duga, nastalog kroz trgovinsko-privrednu saradnju sa SSSR i koji mora biti regulisan do 2016. godine.

Slobodan Puhalac, direktor firme “Gas-Res”, kaže da nakon što je riješeno unutrašnje pitanje o dugovanjima, odnosno raspodjeli duga između RS i FBiH za ruski gas, sljedeći korak je sporazum između Savjeta ministara BiH i Ruske Federacije.

“Nakon što taj sporazum o ‘prebijanju’ dugova bude prihvaćen i potpisan, otvoriće se mogućnost formiranja zajedničkog preduzeća između RS i ‘Gazproma'”, rekao je Puhalac.

Poslije formiranja zajedničke kompanija, uslijediće izrada studije o tehničko-ekonomskoj opravdanosti projekta te izrada idejnog i glavnog projekta za krak gasovoda “Južni tok” kroz RS.

Izgradnja kraka “Južnog toka” u RS očekuje se u septembru ove godine, a prve količine gasa trebalo bi da budu dostupne 2016. godine.

Izvor Glas Srpske

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji Potencijal je pokazala studija „Winds of Change:...

Evropa: TTF gasni fjučersi premašili 34 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u četvrtoj nedelji maja nastavili su trend rasta cena započet u poslednjim sesijama prethodne nedelje.  U ponedeljak, 20. maja, registrovali su nedeljnu minimalnu cenu od 31,77 €/MWh, što je...

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!