Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Nedeljne spot...

Region: Nedeljne spot cene dostižu 318 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Visoke cene gasa, niske temperature i ispadi pojedinih blokova podigli su spot cene širom Evrope na nove rekordne nivoe, dostižući u proseku preko 250 evra po MWh u regionu jugoistočne Evrope u periodu od 13. do 20. decembra.

Rast spot cena na nedeljnom nivou u regionu kretao se od 32 evra po MWh na grčkom tržištu do čak 85 evra na srpskoj berzi SEEPEX. Srpsko tržište ujedno beleži i najviši nedeljeni prosek – 318,6 evra po MWh. 

Ovo je posledica isključenja blokova TE Nikola Tesla nakon problema sa isporukom uglja usled obilnih snežnih padavina.

Na srpskoj berzi SEEPEX cene su samo tokom vikenda bile niže od 300 evra po MWh. Kretale su se od 222,1 evro po MWh u nedelju do 396,7 evra po MWh u ponedeljak.  

Prosečna nedeljna cena iznosi 318,6 evra po MWh, za preko 85 evra po MWh više na nedeljnom nivou, u odnosu na 233 evra po MWh sedam dana ranije.

Na bugarskoj berzi IBEX situacija je takođe bila nestabilna a raspon cena kretao se od 178,9 evra po MWh u nedelju do 304,4 evra po MWh u ponedeljak, što je najviša spot cena do sada ostvarena u Bugarskoj. Uprkos tome, bugarsko spot tržište ostaje jedno od najpovoljnijih u Evropi, posle Poljske.

Nedeljni prosek je iznosio 249,6 evra po MWh, povećavajući se za 35 evra u odnosu na 214,9 evra po MWh u prethodnoj sedmici.

Bugarsko i rumunsko tržište nije bilo kaplovano čitave nedelje. 

Rumunija je u ponedeljak zabeležila novi rekord na spot tržištu – 321,6 evra po MWh. Nedeljni prosek na rumunskom tržištu iznosi 271,8 evra po MWh, što je za skoro 50 evra više u odnosu na 222,9  evra po MWh nedelju dana ranije.

Ipak, rumunsko tržište je za oko 30 evra po MWh ispod mađarskog i slovenačkog, zahvaljujući većoj proizvodnji vetra i hidroenergije.

Mađarsko spot tržište bilo je ispod 300 evra po MWh samo za vikend, zbog uticaja snažnog tržišta u centralnoj i zapadnpoj Evropi, koje beleži pad proizvodnje vetra (u Nemačkoj) i ispad nuklearnih blokova (u Francuskoj).

Najviša cena u posmatranom periodu na mađarskoj berzi iznosila je 347,6 evra po MWh u četvrtak. Sedmični prosek na HUPX dostigao je 300,5 evra po MWh, što je za oko 60 evra više od prošlonedeljnih 240,7 evra po MWh.

Sedmični prosek na grčkom ENEX iznosi 258,1 evro po MWh, povećavajući se za 32 evra po MWhu odnosu na prethodnu nedelju (226,2 evra po MWh). 

Na slovenačkom i hrvatskom tržištu nedeljna spot cena iznosi 308,9 evra po MWh, povećavajući se za oko 63 evra na sedmičnom nivou. 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Da li je mogao da ae spreči raspad elektroenergetskog sistema u četiri zemlje regiona

Ono što veoma zabrinjava jeste činjenica da su sva četiri EES radila u prethavarijskom stanju i da nijedna dispečerska služba nije angažovala hladnu rezervu u svom sistemu Kada je u petak 21. juna došlo do potpunog ili delimičnog raspada elektroenergetskih...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se između 58 i 96 evra/MWh u 21. nedelji

U 21. sedmici, cene na tržištu električne energije u jugoistočnoj Evropi beleže rast na pojedinim tržištima u odnosu na prethodnu sedmicu. Ipak, većina zemalja beleži pad cena električne energije u periodu od ponedeljka, 20. maja do petka, 24. maja....

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!