Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Rekonstrukcija...

Crna Gora: Rekonstrukcija TE Pljevlja koštaće oko 70 miliona evra, početak radova moguć u aprilu 2022.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) odlučila je da pokrene odvojeni tender za adaptaciju kotla, vredan 15 miliona evra, u cilju boljeg rešenja ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja, dok iz državne energetske kompanije ne isključuju mogućnost izdvajanja dodatnog novca za projekat ekološke rekonstrukcije, ali u malim iznosima. Ti mali iznosi su milion ili dva, što sa 15 miliona i prethodno dogovorena 54 miliona za rekonstrukciju iznosi 70 miliona evra, rekli  su za Dan iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Osnovni ugovor za ekološku rekonstrukciju potpisan je na 54 miliona evra sa konzorcijumom koji predvodi kineski DEC Internacional, ali radovi kasne već godinu i po. Partneri Kinezima u tom poslu su i domaće kompanije Bemaks, BB Solar i Permonte.

Rukovodilac Sektora za eksploataciju u TE Pljevlja Zoran Šljukić rekao je da adaptacija kotla na neki način jeste povezana sa ekološkom rekonstrukcijom, ali tvrdi da to nije novac koji EPCG daje za ekološku rekonstrukciju.

„U javnosti postoji pogrešna percepcija o dodatnih 15 miliona koje ulažemo u ekološku rekonstrukciju. Tih 15 miliona ulažemo u adaptaciju kotla da bismo imali bolje reešenje ekološke rekonstrukcije“, odgovorio je Šljukić toj nevladinoj organizaciji i dodao da će kroz adaptaciju kotla biti zadržana efikasnost TE na visokom nivou i omogućiti rad TE tokom dužeg perioda.

„Kao stručni tim, kada smo preuzeli ovaj projekat, nismo bili zadovoljni tehničkim rešenjem ekološke rekonstrukcije, da se postrojenje za otklanjanje azotnih oksida nađe na samom kraju, iza odsumporavanja, na mestu gde su tehnološki vrlo niske temperature dimnog gasa, svega 60 stepeni“, pojasnio je Šljukić.

Upitan da li će ugovoreni iznos za ekološku rekonstrukciju biti dovoljan za taj posao, on je kazao da ne bi trebalo da bude potrebe za dodatnim novcem, ali ukoliko se to dogodi, biće rež o malm  iznosima.

„Niko vam sada sa sigurnošću ne može reći da neće biti ni dodatnog evra na ovo, ali ako na posao ekološke rekonstrukcije, plus 15 miliona adaptacije kotla, bude potreban još dodatni milion ili dva, to ne smatramo kao nešto što je strašno. Na projektu tih dimenzija, to su stvari koje se događaju“, ocenio je Šljukić.

Osnovnim ugovorom za ekološku rekonstrukciju predviđena je fiksna cena od 54 milona evra i ona nije podložna promenama.

Kako je istakao, TE će imati efikasnost iznad 32,5%, zavisno od toga da li će TE raditi u režimu sa daljinskim grejanjem grada zimi, gde će efikasnost biti iznad 33%, a leti će imati efikasnost oko 32,5%.

„Bez bojazni da dođemo na onu granicu od 31,5%, koja bi značila da TE ne može da radi i ne ispunjava neki od zahteva“, dodao je Šljukić.

Radovi u aprilu

Govoreći o rokovima za početak radova, Šljukić je rekao da će najkasnije u februaru naredne godine biti završena revizija glavnog projekta, a radovi će početi u aprilu.

„Završetak radova planiran je sredinom 2024. godine. Tada će postrojenje u potpunosti ispunjavati sve EU direktive“, tvrdi Šljukić.

On je naglasio i da je TE donela mnogo Crnoj Gori u smislu stabilnosti energetskog sistema.

„Bez TE bi bili uvozno zavisna zemlja, plaćali bismo velike cene struje. Trenutno je megavat na berzi preko 300 evra“, poručio je Šljukić.

Izvor: dan.co.me

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: EBRD pozajmljuje CGES-u 28 miliona evra za nadogradnju trafostanice

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje kredit sa državnim garancijama crnogorskom operatoru prenosnog sistema CGES-u, vredan do 28 miliona evra. Sredstva će se koristiti za nadogradnju trafostanice Brežna.-Projekat je veoma značajan jer će omogućiti integraciju 400 MW obnovljive...

Crna Gora: Zbog zastoja TE Pljevlja EPCG gubi 70 miliona evra

Procenjuje se da će zbog višemesečnog prekida rada Termoelektrane Pljevlja naredne godine Elektroprivreda Crne Gore za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona evra, rekao je za Pobjedu ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. EPCG intenzivno radi na tome da nabavi nedostajuću količinu električne...

Crna Gora priprema novi tender za istraživanje nafte i gasa

Uprava za ugljovodonike radi na pripremi neophodne dokumentacije za raspisivanje novog javnog poziva za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori.  Najprije će, kako je navedeno u izvještaju o radu Uprave, biti raspisana jednostavna javna...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!