Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Nedeljna spot...

Region: Nedeljna spot cena na IBEX povećana za 23 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot tržišta u regionu u prethodnih sedam dana vratila su se trendu povećanja cena, viđenog tokom najvećeg dela leta, koje iznosi oko 5 evra po MWh na OPCOM i HUPX, odnosno čak 23 evra po MWh na bugarskom IBEX. 

Ovaj rast cena na bugarskom tržištu posledica je isključenja jednog bloka nuklearne elektrane Kozluduj zbog redovnog remonta, koji bi trebao trajati 40 dana. Postoje najave da bi ovaj rok mogao biti skraćen na mesec dana.

Iako je nuklearna elektrana Kozloduj prodala na berzi 10 paketa električne energije, za isporuku u četvrtom kvartalu ove godine – što je bila prva mera koju je predvidela vlada u cilju obuzdavanja cena električne energije, očekivani efekti nisu postignuti.

Zbog velikog interesovanja, prosečena cena transakcija dostigla je 121 evro po MWh, što je za 26 evra po MWh iznad početne cene, i veoma blizu prosečnih tržišnih vrednosti u tom trenutku.

Kretanja na berzama u regionu i dalje reflektuju globalni trend poskupljenja gasa, koji vrši nepreoporcionalan pritisak na rast cena električne energije – iako prirodni gas obezbeđuje samo petinu proizvodnje.

Takođe, uslovljeno je poskupljenjem uglja i do sada neviđenim rastom dozvola za emisije.

Istovremeno, proizvodnja vetra i hidroenergije u regionu ostaje ispod proseka. 

Ponedeljak su na svim berzama obeležile najviše cene u prethodnih sedma dana, dostižuči 193,59 evra po MWh na rumunskom OPCOM.

Cena električne energije za bazno opterećenje na srpskoj berzi SEEPEX u periodu od 28. septembra do 4. oktobra kretala se od 136,99  evra po MWh do 185,05 evra po MWh. Prosečna nedeljna spot cena iznosila je 152,6 evra po MWh, što znači da je povećana za 12 evra u odnosu  na prošlonedejnih 140,6 evra po MWh.

Cene bazne energije na bugarskom IBEX su se kretale od 133,22 evra po MWh do 168,01 evra po MWh, koliko je ostvareno u petak 1. oktobra. Nedeljni prosek iznosi 148,6 evra po MWh, što je za preko 23 evra više u odnosu na 125,7 evra po MWh nedelju dana ranije.

Bugarsko i grčko spot tržište je  kaplovano samo u četvrtak i petak. Cene na ENEX su se kretale od 133,22 evra po MWh do 171,37 evra po MWh.

Prosečna nedeljna cena na grčkoj berzi iznosila je 156,4 evra po MWh, za 17 evra više u poređenju sa 139,4 evra po MWh prethodne sedmice. 

Na HUPX, spot cena za bazno opterćenje se kretala od 74,79 evra po MWh u nedelju 3. oktobra do 192,68 evra po MWh. Cena je jedino u nedelju bila nića od 143 evra po MWh. Nedeljni prosek je 146,3 evra po MWh, za oko 5 evra više u odnosu na prošlu sedmicu (141,3 evra po MWh).

Rumunsko i mađarsko spot tržište nije bilo kaplovano samo u ponedeljak, kada je rumusnko tržište bilo skuplje za oko 1 evro.

Nedeljna spot cena na BSP i povećana je za 17 evra po MWh na nedeljnom nivou, sa 148,4 evra po MWh na 165,4 evra po MWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Da li je mogao da ae spreči raspad elektroenergetskog sistema u četiri zemlje regiona

Ono što veoma zabrinjava jeste činjenica da su sva četiri EES radila u prethavarijskom stanju i da nijedna dispečerska služba nije angažovala hladnu rezervu u svom sistemu Kada je u petak 21. juna došlo do potpunog ili delimičnog raspada elektroenergetskih...

Bugarska: Prosečna cena na IBEX DAM dostigla 82 evra/MWh u maju 

Obim trgovine na dan unapred tržištu Nezavisne bugarske energetske berze (IBEX) u maju iznosio je 2.088.080 MWh. To je za 4,2% manje u odnosu na prethodni mesec. Prosečan dnevni promet iznosio je 67.357,4 MWh. Obim trgovine u maju 2024. bio je...

Bugarska: Prosečna cena na IBEX DAM dostigla 63,4 evra/MWh u martu

Obim trgovine na dan unapred tržištu Nezavisne bugarske energetske berze (IBEX) dostigao je 2.476.457 MWh u martu 2024. godine, što je 5% više u odnosu na prethodni mesec. Prosečan dnevni volumen iznosio je 79.885,7 MWh. Obim trgovine u martu 2024. bio...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!