Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Nedelja spot...

Region: Nedelja spot cena od 206 do 210 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot cene na berzama u regionu u prethodnoj nedelji kretale su se od 206,5 evra po MWh na slovenačkom BSP do 210,4 evra po MWh na grčkom ENEX. Blizu ove vrednosti je rumunska berza OPCOM, sa nedeljnim prosekom od 210,2 evra po MWh.

Rumunija i Mađarska su u ponedeljak, 18. oktobra, najskuplja tržišta u Evropi – spot cena dostigla je 249,55 evra po MWh. Ovo je istovremeno i najviša cena koja je do sada ostvarena na rumunskom i mađarskom spot tržištu.

Rumunija je u četvrtak uvozila električnu energiju kapacitetom 2.600 MW, što takođe predstavlja istorijski rekord u pogledu uvoza, kao posledica automatskog isključivanja jednog nuklearnog reaktora Cernavoda. Maksimalno fiziko ograničenje rumunskog uvoza je 3.000 MW.

U četvrtak pre podne, ubrzo nakon što je blok 1 nuklearne elektrane Cernavoda isključen iz sistema, uvoz električne energije dostigao je 2.617 MW. Rumunska proizvodnja u tom trenutku iznosila je samo 5.300 MW.

Ovo je posledica prekida rada nekoliko jednica, pored jednog nuklearnog reaktora. Reč o dve grupe termoelektrane Turceni, kao i jednoj grupi TE Rovinari, HE Đerdap, TE Paroseni, TE Iernut i kogeneracionih elektrana Bukrešt Jug i Zapad.

Istovremeno, u ponedeljak je postavljen novi rekord i na bugarskoj berzi IBEX – 227,9 evra po MWh.

Spot cena na srpskoj berzi SEEPEX u periodu od 12. do 17. oktobra prelazila je 192 evra po MWh, dostižući maksimalnih 225,7 evra po MWh u ponedeljak. 

Prosečna spot cena u ovoj nedelji iznosila je 209,6 evra po MWh.

Na bugarskoj berzi IBEX spot cena se kretala od 181,7 evra po MWh u nedelju do 227,9 evra po MWh u ponedeljak, a nedeljni prosek je iznosio 206,7 evra po MWh.

Grčko i bugarsko tržište bilo je kaplovano 13., 14. i 16. oktobra, a prosek na ENEX iznosio je 210,4 evra po MWh.

Na rumunskom OPCOM spot cena se kretala od 178,1 evro po MWh do 249,6 evra po MWh u ponedeljak. Nedeljna spot cena dostigla je 210,2 evra po MWh.

Rumunsko i mađarsko spot tržište bilo je kaplovano 15., 17. i 18. oktobra, a prosek na HUPX iznosio je 207 evra po MWh.

Na slovenačkom BSP i hrvatskom CROPEX prosečna nedeljna spot cena iznosila je 206,5 evra po MWh.

Istovremeno, fjučersi za električnu energiju ostaju visoki – oko 230 evra po MWh za period do januara 2022. godine. Očekuje se da će cene pasti tek posle drugog kvartala sledeće godine, na nivo od oko 100 do 120 evra po MWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....

Region JIE: Cene električne energije kretale su od 66 do 92 evra/MWh u 16. nedelji

  Potražnja za električnom energijom u regionu JIE porasla je za 12% u odnosu na prethodnu sedmicu, na 14.373,05 GWh. Zbog veće potrebe za grejanjem, potražnja za električnom energijom bila je veća na svim tržištima, osim u Grčkoj i Italiji...

Region JIE: Spot cene električne energije snižene do 74 evra/MWh u 7. nedelji

  Spot cene električne energije u Mađarskoj i Rumuniji nastavile su da padaju u prve dve sedmice u februaru, sa oko 90 evra/MWh na početku meseca na 74 do 75 evra/MWh u proseku, u sedmici od 4. do 11. februara,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!