Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeRafinerija nafte Brod...

Rafinerija nafte Brod povećava preradu za 30 odsto

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rafinerija nafte Brod ove godine planira proizvesti 1,25 miliona tona naftnih derivata, što je za 30 odsto više u odnosu na prošlogodišnju realizaciju, ističe se u Planu energetskog bilansa RS za 2011.

U tom dokumentu, koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, navodi se da će najveća biti proizvodnja dizel goriva i to 45 odsto, zatim bitumena 16 odsto, motornih benzina oko 11 odsto i mazuta oko 10 odsto.

Za potrebe prerade ove godine se projektuje uvoz oko 1,4 miliona tona sirove nafte, što je za 28,5 odsto više nego lani.

U Rafineriji nafte, prema prezentovanim podacima, u 2011. nameravaju napraviti veći izvozni iskorak s rastom plasmana naftnih derivata od 60 odsto, sa 180.000 na 290.000 tona. To će posledično povećati učešće prekogranične otpreme derivata u ukupnoj proizvodnji sa lanjskih 18 na 23 odsto.

Prema planu investicija, brodsko preduzeće će pustiti u rad postrojenja koja će omogućiti smanjenje sadržaja benzena i sumpora u benzinu prema standardu Euro-5, zatim pogon za pranje gasova, te za razdvajanje butana i propana.

“Ove aktivnosti omogućiće da se od juna poboljša kvalitet bezolovnih motornih benzina i poveća kapacitet prerade na oko tri miliona tona godišnje”, naglašava se u dokumentu i napominje da će povećanje obima prerade zavisiti od prodaje derivata na tržištu.

Pokretanje Rafinerije nafte krajem 2008. godine je značajno redukovalo uvoz gotovih naftnih proizvoda u RS. Prema zvaničnoj statistici, uvoz se smanjio za više od tri četvrtine, odnosno sa 394.000 tona naftnih derivata u 2007. godini na 96.000 tona prošle godine.

Izvor nezavisne.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!