Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeRafinerija nafte Brod...

Rafinerija nafte Brod povećava preradu za 30 odsto

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Rafinerija nafte Brod ove godine planira proizvesti 1,25 miliona tona naftnih derivata, što je za 30 odsto više u odnosu na prošlogodišnju realizaciju, ističe se u Planu energetskog bilansa RS za 2011.

U tom dokumentu, koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, navodi se da će najveća biti proizvodnja dizel goriva i to 45 odsto, zatim bitumena 16 odsto, motornih benzina oko 11 odsto i mazuta oko 10 odsto.

Za potrebe prerade ove godine se projektuje uvoz oko 1,4 miliona tona sirove nafte, što je za 28,5 odsto više nego lani.

U Rafineriji nafte, prema prezentovanim podacima, u 2011. nameravaju napraviti veći izvozni iskorak s rastom plasmana naftnih derivata od 60 odsto, sa 180.000 na 290.000 tona. To će posledično povećati učešće prekogranične otpreme derivata u ukupnoj proizvodnji sa lanjskih 18 na 23 odsto.

Prema planu investicija, brodsko preduzeće će pustiti u rad postrojenja koja će omogućiti smanjenje sadržaja benzena i sumpora u benzinu prema standardu Euro-5, zatim pogon za pranje gasova, te za razdvajanje butana i propana.

“Ove aktivnosti omogućiće da se od juna poboljša kvalitet bezolovnih motornih benzina i poveća kapacitet prerade na oko tri miliona tona godišnje”, naglašava se u dokumentu i napominje da će povećanje obima prerade zavisiti od prodaje derivata na tržištu.

Pokretanje Rafinerije nafte krajem 2008. godine je značajno redukovalo uvoz gotovih naftnih proizvoda u RS. Prema zvaničnoj statistici, uvoz se smanjio za više od tri četvrtine, odnosno sa 394.000 tona naftnih derivata u 2007. godini na 96.000 tona prošle godine.

 
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!