Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePočelo korišćenje energije...

Počelo korišćenje energije vetra na Baltičkom moru

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U prisustvu savezne kancelarke Angele Merkel danas je na severu Nemačke u rad pušteno prvo postrojenje za dobijanje struje iz energije vetra na Baltičkom moru.

Eolski park Baltik 1 na otvorenom moru sastoji se od 21 vetrenjače čiji rotori imaju promer od 93 metra i ukupnu snagu od 48,3 megavata. Udaljen je 16 kilometara od obale u regionu Zingst-Dars.

Godišnje bi Baltik 1 trebalo da proizvodi do 185 gigavatsati struje, što je dovoljno za pokrivanje potreba oko 50.000 domaćinstava.

Kancelarka Merkel, koja je postrojenje na otvorenom moru najpre razgledala iz helikoptera, ocenila je da Nemačka ovim poduhvatom “stupa na nepoznatu zemlju”.

Predstavnici energetskog koncerna EnBW, koji upravlja Baltikom 1, najavio je istovremeno i početak rada na projektu Baltik 2 koji treba da bude završen 2013. godine, a imaće 80 vetrenjača.

Eolski parkovi na otvorenom moru trebalo bi, kako je danas najavljeno, da ubuduće daju veliki doprinos proizvodnji struje u Nemačkoj.

Već sada se 6,4 odsto bruto potrošnje struje pokriva iz energije vetra. Time je vetar najvažniji obnovljivi izvor energije u Nemačkoj.

Medjutim, izgradnja offshore-postrojenja je teška i skupa i skopčana sa opasnostima po ekologiju mora. Pored toga, nužni su i novi strujni vodovi da bi se struja proizvedena na otvorenom moru prenosila dublje u unutrašnjost Nemačke.

Nemačka planira da do 2050. u potpunosti predje ne korišćenje energije iz obnovljivih izvora, pri čemu bi 80 odsto trebalo da otpada na vetar, 10 odsto na sunčevu energiju i ostatak na biomasu i vodu.

Ekološke organizacije su u više navrata kritikovale izgradnju offshore-postrojenja za dobijanje struje iz vetra smatrajući da ona remete ekološku ravnotežu mora, da pre svega ugrožavaju priobalne delfine i mnoge vrste ptica selica.

U aprilu prošle godine je u blizini ostrva Borkum na Severnom moru otvoreno prvo nemačko postrojenje za dobijanje struje iz snage vetra na otvorenom moru.

U medjuvremenu je već odobreno ili planirano više desetina projekata gradnje eolskih postrojenje u nemačkim vodama Severnog i Baltičkog mora.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!