Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEolski parkovi –...

Eolski parkovi – budućnost Nemačke

Supported byspot_img
Supported byspot_img

imboličnim pritiskom na dugme kancelar Angela Merkel pustila je u pogon prvo postrojenje za dobijanje struje iz energije vetra – eolski park, na Baltičkom moru.

Jedanaest vetrenjača ubuduće će proizvoditi struju koja je dovoljna za snabdevanje pedesetak hiljada domaćinstava. Kako bi, prema izvještajima u medijima, i poslednja nuklearna elektrana u Nemačkoj trebalo da bude isključena za samo deset godina, za Merkelovu su eolski parkovi novo poglavlje u snabdevanju energijom.

Već danas u Nemačkoj se okreće 21 000 vetrenjača i one pokrivaju oko sedam odsto potreba za strujom. Prema jednom istraživanju, taj udeo bi mogao da poraste čak na 65 procenata, a kako vetar na moru duva češće i ravnomjernije, mnogi budućnost eolskih parkova vide na Severnom moru, gde je već mnogo vetrenjača, kao i na Baltiku.

Nemačka vlada zamislila je da eolski parkovi do 2030. godine zamene 20 nuklearnih elektrana i obezbeđuju struju za 25 miliona ljudi. Istina, proteklih godina projekti su odgađani pre svega zbog problema u povezivanju sa prenosnom mrežom i velikih troškova prilikom tog povezivanja.

“Moramo da iskoristimo povoljan trenutak i uklonimo sve prepreke. Moramo svima jasno reći: ako želimo da brzo dođe vreme obnovljivih energija, onda svi moraju biti spremni da daju svoj doprinos”, rekla je Angela Merkel.

Međutim, mnogi smatraju da je euforija u vezi sa strujom iz vetra preterana. Tako upozoravaju da se barata brojkama i kilovatima koji su samo na papiru i da se prilikom oluje ili zatišja ne okreće nijedna vjetrenjača.

U tim situacijama struja koja nedostaje mora biti nadoknađena iz konvencionalnih elektrana. Osim problema povezivanja sa elektromrežom, nije još rešen ni problem skladištenja struje od vetra.

Bune se i građani zbog narušavanja izgleda okoline kada su vetrenjače na kopnu, a ekolozi upozoravaju da nisu ispitane posledice po morski svet u slučaju kada se one postavljaju u moru. Najzad, nema nikakvih podataka o sudarima ptica selica sa vetrenjačama.

Izvor capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!